Het Amsterdamse gerechtshof moet een schikking tussen Ahold en het Openbaar Ministerie ongedaan maken. Tenminste, als het aan een ex-werknemer ligt, die naar het hof is gestapt. Als het gerechtshof inderdaad besluit tot het terugdraaien van de schikking, wordt Ahold als concern alsnog strafbaar voor boekhoudfraude.

Vorig najaar kocht Ahold strafvervolging af voor acht miljoen euro. De ex-werknemer diende vervolgens binnen een week een klacht in tegen deze schikking. Behalve omzetfraude zou er volgens deze persoon meer aan de hand zijn geweest bij het Zaanse concern. Het zou bijvoorbeeld eind jaren negentig een ‘geforceerde expansie’ hebben gevoerd. Bovendien werd volgens de oud-werknemer bewust koersgevoelige informatie over investeringsrisico’s achtergehouden. Hij stelde zich tegenover het bestuur kritisch over deze risico’s, maar dat zou stelselmatig zijn genegeerd. Uiteindelijk zou zijn kritische houding reden zijn geweest voor zijn ontslag, volgens hem op ‘oneigenlijke gronden’.

Het Openbaar Ministerie verwacht dat het hof de klacht niet zal toewijzen. Een zogenaamde artikel 12-procedure als deze kan echter niet behandeld worden zonder dat de klager wordt gehoord. De procedure wordt later dit jaar achter gesloten deuren behandeld.