Winkeliers mogen in hun zaak geen foto’s ophangen van vermoedelijke dieven. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bepaald. Het volgt daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De plannen voor een databank met foto’s van winkeldieven lijken hiermee onhaalbaar te zijn geworden.

“Hoewel winkeldiefstal een ernstig en hinderlijk feit is voor de getroffen winkeliers, is het niet zo dat het deze winkeliers onder de geldende regels vrijstaat om over te gaan tot maatregelen waarmee de betrokken persoon feitelijk publiekelijk wordt veroordeeld”, aldus het CBP.

Het Platform Detailhandel wilde een landelijke databank opzetten, met beelden van veelplegers. “Wij willen een databank opstellen die gekoppeld wordt aan camera’s met gezichtsherkenning”, aldus secretaris Sander van Golberdinge. “De winkelier krijgt dan een seintje als de dief in de buurt van zijn winkel komt en kan hem in de gaten houden.”

In Engeland wordt volgens hem al langere tijd met een dergelijk systeem gewerkt. “Maar Nederland houdt te veel vast aan het privacybeginsel.”