“Driedeling stedelijke centra”

Er komt een driedeling in de stedelijke winkelcentra in ons land. Sommige steden worden top, andere middelmatig, maar er is ook een groep steden die het op winkelgebied niet zullen redden. Dat stellen Henk Gianotten en Johan Haringsma in hun essay ‘De veranderende stad – Pijlers van de retaildynamiek – op weg naar 2020’.

“Kansen hebben stedelijke netwerken, en met name die waar innovatiekracht aanwezig is en ook gebundeld is. Ze zullen plussen in diversiteit en vernieuwing. Dit wordt de nieuwe top van de landelijke winkelhiërarchie. Het zijn steden die – een vaak historische – binnenstad hebben en houden.” Amsterdam, Den Bosch, Utrecht, Haarlem en Alkmaar worden als voorbeelden genoemd van steden met een florissante toekomst.

Een beetje toekomst, maar weinig spanning zal er te vinden zijn in plaatsen als Spijkenisse, Vlaardingen, Leidschendam-Voorburg en Amstelveen, aldus de auteurs. “Doelmatigheid en run moeten en kunnen prima gefaciliteerd worden. Dat zal vaak ook perifeer gebeuren, want dan komen deze koopmotieven het best tot hun recht.”

Gianotten en Haringsma schreven het essay op verzoek van de Nederlandse Raad van Winkelcentra. Het eerste exemplaar werd vorige week uitgereikt aan minister Pechtold (foto), op het jaarlijkse Vastgoedsymposium, dat Schuitema dit jaar samen met de NRW organiseerde.

Meer informatie over dit essay en andere retailboeken op RetailBooks.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!