Onderzoeksresultaten van de Voedsel en Waren Autoriteit over supermarkten moeten binnenskamers worden gehouden. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Het keert zich daarmee tegen plannen om onderzoeksgegevens over bestrijdingsmiddelen openbaar te maken. Dat zou onterecht kunnen leiden tot een schandpaal voor supermarkten, aldus het CBL.

Voorzitter Klaas van den Doel in een brief aan minister Veerman van Landbouw: “Ons ontgaat het nut van het aan de schandpaal nagelen van supermarkten voor het aantreffen van sporen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit die geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.”

“In het recente verleden werd deze methode van 'name and shame' door enkele maatschappelijke organisaties toegepast. Keer op keer bleek na onafhankelijk onderzoek dat in vrijwel alle gevallen de volksgezondheid nooit in gevaar is geweest.” Zulke resultaten verwacht het CBL ook van de publicatie van VWA-onderzoeken. “Het door u omschreven doel dat de consument door openbaarheid een betere keuze kan maken, zal om praktische redenen niet gehaald worden.”