'Bakker Bart’ krijgt 12 maanden celstraf

Bart van Elsland, oprichter van Bakker Bart, is door de Arnhemse rechtbank veroordeeld tot 1 jaar cel. Daarvan zijn er vier voorwaardelijk. De rechter acht bewezen dat hij belastingfraude heeft gepleegd door middel van gegoochel met aandelen. De Belastingdienst werd daarmee voor 4,4 miljoen euro benadeeld.

Een hoge medewerker van Van Lanschot Bankiers kreeg dezelfde straf opgelegd. Die had Van Elsland geholpen bij de transacties. De Officier van Justitie had een boete van een half miljoen euro, een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden geëist.

De oprichter van de succesvolle Bakker Bart-keten heeft volgens de rechter met terugwerkende kracht kelderende aandelen naar zijn beheersmaatschappij geboekt. Daar konden de verliezen op de aandelen namelijk worden afgetrokken. Bij stijgende aandelenkoersen werd de truc omgekeerd toegepast, waardoor hij onbelast privé winst boekte. De bankmedewerker vervalste data op faxen waardoor transacties met terugwerkende kracht konden worden gewijzigd.

De aandelen waren overigens van het bedrijf Kamps, dat Bakker Bart kocht van Van Elsland. Die aankoop werd voor een deel betaald met aandelen in het bedrijf. Na Bakker Bart verkocht te hebben, richtte hij zich op ijswinkelformule Australian Homemade, waar hij inmiddels ook niet meer voor actief is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!