Woede om diefstalbeleid OM

Het Platform Detailhandel is niet te spreken over het oproepen van winkeliers om te getuigen na een diefstal. Helemaal omdat de dader zelf vaak ontbreekt in de rechtbank. “Dat kost tijd en geld, de winkel moet soms worden gesloten of er moet vervanging worden gezocht”, aldus secretaris Sander Golberdinge. “En wat is het nut ervan voor de middenstanders? Een verklaring voor de politie zou voldoende moeten zijn.”

Zo moest een Amsterdamse winkelier onlangs opdraven om te bewijzen dat de kleding die de dief had buitgemaakt, ook daadwerkelijk uit zijn winkel afkomstig was. “Het kaartje van de winkel zat er nog aan! Mijn rol was volstrekt onduidelijk, maar het kostte me wel een dag.”

In een reactie zegt Judith van Driel van het Amsterdamse parket: “Het is het recht van de verdachte om de winkeliers op te roepen. Dat kan de advocaat laten gebeuren door de rechter-commissaris of door de officier van justitie. Over het nut ervan kan ik niets zeggen. Het staat in artikel 208 van de wet strafvordering dat een verdachte dit mag doen.”

De vergoeding die tegenover een uurtje getuigen staat, 6,81 euro, stemt de winkeliers ook niet vrolijk. Golberdinge: “Waar dat lage bedrag vandaan komt, is mij een raadsel. Het is absoluut niet van deze tijd.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!