Steeds meer ondernemers krijgen te maken met spookfacturen. “Het lijkt een sport te worden om ondernemers te bedonderen door een gegevenscheck te laten volgen door een factuur”, aldus Mitex, brancheorganisatie voor de mode-, sport- en schoenendetailhandel. Mitex roept ondernemers daarom op waakzaam te zijn.

De organisatie krijgt regelmatig meldingen van ondernemers die het slachtoffer zijn geworden van dergelijke spookfacturen. “Ze worden benaderd door een bedrijf voor een gegevens-update. Het lijkt dan alsof slechts bedrijfsgegevens ter controle worden toegezonden. Maar door ondertekening en retour zenden van de controleformulieren sluiten ondernemers totaal onwetend een overeenkomst! Daarmee kunnen winkels flink het schip ingaan.”

Ook krijgen ondernemers te maken met facturen die deze naam niet mogen dragen, aldus Mitex. “Het gaat dan om een aanbod. Mitex roept daarom op om er bij het betalen van facturen altijd goed op te letten dat het gaat om een factuur voor een verstrekte opdracht.” Mitex noemt World Wide Web Register en TG-online als bedrijven die dergelijke onrechtmatige facturen versturen.