Winkeliers en de Raad Nederlandse Detailhandel zijn woest op de gemeente Maastricht. Die eist van alle ondernemers dat ze een nieuwe gebruiksvergunning aanvragen. De gemeente Maastricht wil er met de maatregel voor zorgen dat het toezicht op bouw- en brandveiligheid verscherpt kan worden.

Secretaris Susanne van Paridon van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND): “Winkeliers die al lang een vergunning hebben, moeten ineens weer torenhoge legeskosten betalen. Wij hebben hier een brief liggen van een winkelhouder die voor een nieuwe gebruiksvergunning weer 2600 euro moet opbrengen. Maastricht haalt op deze manier vele miljoenen euro’s binnen op de rug van de winkeliers.”

Een woordvoerder van de gemeente zegt echter nog geen enkele klacht te hebben ontvangen. “Bovendien hoeven in principe alleen winkeliers die nog geen gebruiksvergunning hebben, zo'n aanvraag in te dienen.”

“Hier lopen we nu keer op keer tegen aan”, aldus Van Paridon. Eerder dit jaar uitte de RND al scherpe kritiek op gemeenten, die winkeliers opzadelen met allerlei extra belastingen en heffingen. “Gemeenten verbloemen de boel gewoon. Dat hebben we ook al met de rioolheffingen meegemaakt, die in veel gemeenten de spuigaten uitkomen.”