Deze maand een kwart eeuw geleden verscheen de eerste pc op de markt – inmiddels is de markt overvol en de marges klein. Meer dan vier op de vijf Nederlandse huishoudens bezit inmiddels een computer. Een duidelijk verkoopsucces dus qua kwantiteit.

Behalve fikse concurrentie en geringe winstmarges kampen computerbedrijven ook met een consument die steeds minder nieuwe computers aanschaft. Bart van Saarloos van distributeur BAS Computers: “De vervangingscyclus duurt nu vier tot vijf jaar, terwijl mensen vroeger elke drie jaar een computer kochten.”

Ook lijkt er steeds meer concurrentie te komen van andere apparaten. Gsm’s en pda’s kunnen tegenwoordig steeds meer. Volledig vervangen zullen ze de computer echter nooit, denken velen. Forrester-analist Jaap Favier: “Smartphones zijn handig voor onderweg, maar te onhandig om computers te kunnen vervangen. Onze ogen worden niet beter, onze vingers worden niet kleiner. Mensen blijven behoefte houden aan een computer met een groot scherm en een toetsenbord. Ik kan me niet voorstellen dat iemand een hypotheek online gaat aanvragen op een telefoon.”