Politicus Andrew Young was als lobbyist ingehuurd om het imago van Wal Mart op te poetsen, maar hij faalde meesterlijk. Young ging als oud-medewerker van Martin Luther King door voor een wereldverbeteraar. Zijn organisatie GoodWorks lobbyde voor betere economische relaties met het Zuiden. De aanstelling van Young aan het hoofd van ‘Working Families for Wal Mart’, een lobbygroep die de belangen van Wal Markt behartigt, leek dan ook de oplossing voor het imagoprobleem van ’s werelds grootste retailer. Andrew Young leek de engel die de critici moest overtuigen dat Wal Mart wel een sociaal personeelsbeleid voert.

Young moest echter vrijdag gedwongen ontslag nemen, na racistische uitspraken in het weekblad de ‘Los Angeles Sentinel’. Young verklaarde dat consumenten beter af zijn zonder de kleine buurtwinkels die Wal Mart verdrijft. Dit omdat “eerst de Joden, toen de Koreanen en later de Arabieren klanten te veel lieten betalen voor bedorven voedsel”, aldus Young.

Het voltallige persgild rolde over de lobbyist heen. In een communiqué moest hij op bevel van ‘Working Families van Wal Mart’ door het stof kruipen. Maar de positie van de redder van Wal mart bleek onhoudbaar. De retailgigant verklaarde zelf “verbaasd te zijn dat die uitspraken komen van iemand die zo hard heeft gevochten voor gelijke kansen.”

Factbox Andrew Young: dominee, directeur van de Southern Christian Leadership Conference, volksvertegenwoordiger, Amerikaans ambassadeur bij de VN, burgemeester van Atlanta