Tien consumententrends voor 2015

Gedachten lezen, digitale wallets en de deeleconomie zijn een greep uit de consumententrends die 2015 belooft. Ericsson presenteert tien ontwikkelingen die volgend jaar te verwachten zijn in het rapport 'The 10 hot consumer trends for 2015 en beyond'. Ericsson ondervroeg hiervoor consumenten tussen de vijftien en 69 jaar uit 23 landen.

De tien belangrijkste trends voor 2015 en daarna:

1. De ‘streamed’-toekomst: Consumenten kijken naar verwachting in 2015 voor het eerst in de geschiedenis meer naar streamed-video dan naar het geprogrammeerde aanbod op televisie.

2. Domotica: Shoppers hebben veel interesse in sensoren die in huis aangeven hoeveel water en elektriciteit er wordt gebruikt of wanneer een gezinslid weggaat of thuiskomt.

3. Mind sharing: Er ontstaan steeds meer manieren om met elkaar te communiceren. Veertig procent van de smartphone-gebruikers geven aan graag een wearable te willen om met elkaar te communiceren door elkaars gedachten te lezen. Meer dan tweederde van de respondenten gelooft dat dit al over vijf jaar ‘mainstream’ zal zijn.

4. Slimme burgers: Het idee van ‘slimme steden’ is intrigerend. Veel van de intelligentie komt waarschijnlijk als een gevolg van het veranderende gedrag van de burger. Internet zorgt dat burgers beter geïnformeerd zijn en daardoor betere beslissingen kunnen nemen. Consumenten denken dat ‘traffic volume maps’, apps die energiegebruik vergelijken en realtime testers van waterkwaliteit, de normaalste zaak zijn in 2020.

5. De deeleconomie: De helft van de smartphone-gebruikers staat er open voor kamers die ze niet gebruiken te verhuren en huishoudelijke apparaten of vrijetijdsspullen te delen.

6. De digitale portemonnee: 48 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan de telefoon als betaalmiddel. Tachtig procent denkt dat de smartphone de portemonnee volledig heeft vervangen in 2020.

7. Mijn informatie: Ondanks dat het delen van informatie algemeen geaccepteerd is als dat voordeel oplevert, willen de respondenten niet alle activiteiten met iedereen delen. 47 procent wil graag elektronisch betalen zonder dat daar automatisch persoonlijke informatie bij gedeeld wordt. 56 procent wil dat alle internetcommunicatie wordt versleuteld.

8. Langer leven: Smartphone-gebruikers vinden dat de diverse cloud-based services bijdragen aan een gezonder en langer leven. Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten geloven dat hardloop-apps, hartslagmeters en borden die het eten beoordelen, het leven per app met twee jaar kunnen verlengen.

9. Huishoudelijke robots: Consumenten verwelkomen het idee van huishoudelijke robots die helpen in het dagelijks leven. 64 procent denkt dat in 2020 robots in het huishouden gemeengoed zijn.

10. Kinderen overal online: 46 procent van de respondenten geeft aan dat kinderen verwachten dat alle apparaten en objecten met elkaar verbonden zijn als ze ouder zijn.