De eerste IKEA als museum

De eerste IKEA als museum

IKEA-oprichter Ingvar Kamprad opende op 28 oktober 1958 zijn eerste winkel in Älmhult. Deze winkel sloot in 2012 zijn deuren, toen er in hetzelfde plaatsje een nieuwe winkel open ging. Het oude pand gaat voortaan door het leven als IKEA-museum.

38 duizend vierkante meter telt het museum, verdeeld over vier verdiepingen. IKEA probeert er zijn verhaal te vertellen, onder meer door te laten zien hoe zijn meubelklassiekers door de jaren heen zijn geëvolueerd. Behalve succesvoorbeelden als de Klippan-bank uit 1984 en Poem-stoel uit 1977, toont de retailer er ook zijn mislukkingen.

Het museum beschikt over een tijdelijke expositieruimte, die twee keer per jaar een andere invulling krijgt. De eerste tentoonstelling is een keukeninstallatie gericht op kinderen, mensen met een beperking en de toekomst van koken.

Is de winkel dan helemaal dicht? Natuurlijk niet. De retailer heeft het museum uiteraard voorzien van een shop. Bezoekers vinden daar producten die nergens anders verkrijgbaar zijn, zoals heruitgaven van oude producten.

Ook de Zweedse balletjes ontbreken niet, dankzij het restaurant dat in het pand gevestigd is. 30 juni gaat het museum open voor het grote publiek.