​Het faillissement van V&D in twaalf nieuwe cijfers

​Het faillissement van V&D in twaalf nieuwe cijfers

Door Nick Möller
Redactie RetailWatching

Het faillissement van V&D houdt de gemoederen ruim een half jaar na dato nog altijd bezig. De gemoederen, maar zeker ook de curatoren. Hanneke De Coninck-Smolders en Kees van de Meent zijn inmiddels al 11.078 uur en 36 minuten kwijt aan hun werkzaamheden voor de failliete warenhuisketen en zusterformule La Place. Hieronder volgt een overzicht van elf andere cijfers die uit hun tweede faillissementsverslag naar voren komen.

459.803.924,91
Het aantal schuldeisers dat nog op zijn geld wacht is niet mals. Er zijn nu ruim 1800 normale schuldeisers bekend, van wie de vordering voorlopig is erkend. Daarbij gaat het om een totaalbedrag van 459.803.924,91 euro, waarvan circa honderd miljoen voor La Place bestemd is. Daar is de 13.671,19 euro aan betwiste vorderingen nog niet in meegenomen.

125.066.582
Het bedrag dat nu op de boedelrekeningen van La Place en V&D staat is lang niet voldoende om alle schuldeisers schadeloos te stellen. Het grootste gedeelte van dat bedrag (ruim 71 miljoen euro) is ook nog eens bestemd voor de schuldeisers van La Place. Bovendien claimt voormalig eigenaar Sun Capital zo’n tachtig miljoen euro vanwege zijn pandrecht op diverse bezittingen. Veel schuldeisers van V&D kunnen dan ook fluiten naar hun geld.

35.197.020
Een flink deel van de boedelrekening van V&D is gevuld in de weken vlak na het faillissement van V&D. De winkels zijn destijds opengehouden, onder meer om de kans op een doorstart te vergroten, terwijl het UWV de salarissen van het personeel voor zijn rekening nam. De doorstart kwam er weliswaar niet, maar tussen 22 december en 14 februari wisten de curatoren ruim negentig miljoen euro aan omzet te boeken. Daarvan bleef na aftrek van alle kosten ruim 35 miljoen euro over.

22.847.033
Niet alleen de warenhuizen van V&D werden wekenlang opengehouden door de curatoren, ook La Place draaide een tijdje tijdens zijn faillissement door. Jumbo maakte eind januari trots bekend de nieuwe eigenaar te zijn van de horecaformule – voor een bedrag van 48 miljoen euro – maar tot en met 14 februari waren de opbrengsten voor de boedel. De omzet van 36 miljoen euro resulteerde in een netto-opbrengst van bijna 23 miljoen euro.

9.053.780
De heropening van de warenhuizen, wie herinnert zich dat niet? Door de chaotische taferelen in en rond de winkels leek de formule V&D opeens levendiger dan ooit. Gordon Brothers Europe mocht de uitverkoop leiden en wisten volgens Het Financieele Dagblad 25 miljoen euro op te halen met de verkoop van de wintercollectie en de kleding die er na de uitverkoop in januari nog lag. Het leverde een nettoresultaat van ruim tien miljoen euro op. Dat lijkt misschien wat weinig na een stormloop in 62 winkels, maar enkele grote opkopers hadden vooraf verwacht dat het afvoeren van de voorraden duurder zou zijn dan de opbrengst bij een verkoop.

1.136.000
Gordon Brothers verkocht niet alleen de voorraad, maar ook de inventaris van zowel de warenhuizen als het servicecenter en het distributiecentrum. Dat gebeurde deels vanuit de winkels en deels via (internet)veilingen. Zo liet Topshelf al weten complete inventarissen van acht V&D-filialen ‘tegen een bodembedrag’ te hebben gekocht. In totaal leverde de verkoop van de inventaris netto ruim een miljoen euro op.

500.000
Een ander klein deel van de boedelrekening van V&D is gevuld door Roland Kahn. Mr. Coolcat kocht samen met Jaco Scheffers en Ronald van Zetten de merkrechten van V&D. Hun bedrijf Retail Ventures Holding hebben inmiddels een half miljoen euro overgemaakt. Maar dat is volgens de curatoren nog niet alles. Als de webwinkel van V&D – die nog altijd niet online is – voor 1 november winst maakt, moet de helft daarvan naar hen worden overgemaakt. En ligt dat bedrag lager dan twee miljoen euro, dan wordt die periode met een halfjaar verlengd. Als het ‘Nieuwe V&D’ al voor 1 november wordt gelanceerd, is het natuurlijk maar de vraag of de webwinkel in zo’n rap tempo winstgevend weet te zijn.

250
Een warenhuisketen van bijna 150 jaar oud heeft natuurlijk een flinke administratie. De curatoren laten weten zo’n 25 terabyte aan digitale gegevens veiliggesteld te hebben. Maar dat is niet alles: V&D had ook een zeer omvangrijk fysiek archief. ‘Na doorvoering van een selectie en na overleg met de Belastingdienst is zo'n 250 kubieke meter aan fysiek archief door curatoren opgeslagen bij archiefbeheerder Hulshoff’, lezen we in het verslag.

109
Vlak na het faillissement ontstond een rel tussen Docdata, de curatoren en de leveranciers van V&D. De fulfilmentpartner van de warenhuisketen hield het deel van de voorraad van V&D zelf vast, omdat het bedrijf nog anderhalf miljoen euro tegoed had. Andere leveranciers konden hun spullen tegen een vergoeding van 1,50 euro per item, exclusief btw en transportkosten, afhalen. Dat was ‘verre van marktconform’, stelden de curatoren, die aan een bedrag van veertig tot vijftig cent dachten. Een aantal leveranciers heeft zijn producten inmiddels opgehaald, terwijl Docdata en de curatoren door middel van mediation afspraken dat het opslagbedrijf de voorraad van V&D mocht verkopen. Inmiddels hebben er 109 online executieveilingen plaatsgevonden, waarbij niet alle aanwezige voorraad is verkocht. Pas als duidelijk is wat daarmee gebeurt, geven de curatoren een inzicht in wat de opbrengst van deze veilingen is.

22
Gordon Brothers huurde voor zijn werkzaamheden alleen werknemers in die maximaal 22 maanden in dienst waren geweest van V&D. Dat is het gevolg van nieuwe arbeidsrechtelijke wetgeving. Wanneer de firma oud-personeel van V&D met meer ervaring in had gezet, had het een transitievergoeding moeten betalen. De voormalige werknemers van V&D zijn hier volgens de curatoren per e-mail over geïnformeerd.

4
V&D telde ten tijde van het faillissement 5.232 werknemers. Een deel daarvan heeft tot en met eind april nog werkzaamheden verricht voor de curatoren, die hun salaris uit de boedel betaalden. Inmiddels staan alle oud-werknemers van V&D wel op straat, zou je denken. Toch blijken er nog een viertal mensen werkzaam voor de curatoren, die de afwikkeling van de exploitatie van de warenhuizen op zich nemen. Naar verwachting komt er voor hen eind deze maand ook een einde aan het hoofdstuk V&D.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in