3x schijt aan corona

Een winkel openen in coronatijd, ga er maar aan staan. Terwijl de consument de binnenstad veel minder opzoekt dan voorheen wagen De Koopman, Elements of Freedom en Denticien toch de sprong. 

Een winkel openen in coronatijd, ga er maar aan staan. Terwijl de consument de binnenstad veel minder opzoekt dan voorheen wagen De Koopman, Elements of Freedom en Denticien toch de sprong. 


‘De Koopman is geen tijdelijke oplossing voor onze restvoorraden’


Wie: Peter Danse
Wat: De Koopman (dochterformule The Sting Companies)


“We zijn De Koopman gestart om zo van onze restvoorraden af te komen. De kans deed zich voor doordat Hudson’s Bay eind vorig jaar failliet ging, waardoor panden leegkwamen die passen bij ons concept. Die grote winkels konden wij door de coronacrisis tegen een goedkoper tarief huren. Voor beide partijen is dat gunstig. De verhuurder vindt het fijn dat er iemand in het pand zit en voor ons is het prettig dat wij iets met die vierkante meters kunnen doen.”
 

“De vestiging in Rotterdam ging in mei open en al snel volgden de filialen in Tilburg, Breda en Amersfoort. Natuurlijk hadden we al eerder het idee om een dergelijke formule op te zetten, anders hadden we het niet zo snel kunnen optuigen. En als we minder restvoorraden hadden, was de drang misschien minder geweest om het nu te doen. Het is de intentie om het concept ook na corona nog te laten draaien. De Koopman zien we niet als een tijdelijke oplossing voor een probleem dat zich voordeed.”


“Er zijn wel momenten geweest dat we ons afvroegen of we De Koopman uitgerekend nu in de markt moesten zetten. Ondernemen is risico nemen en in de basis is er geen twijfel geweest. We staan helemaal achter hetgeen we hebben neergezet. Al doende leert men, dat is echt het uitgangspunt geweest. Daar kun je op de lange termijn geen strategie op bouwen, maar voor de korte termijn is dat heel prettig en zorgt het voor flexibiliteit. Als je snel een winkel opent in Rotterdam, dan weet je ook dat de volgende winkel er niet compleet anders uitziet, maar wel weer een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Die reis hebben we afgelopen zomer doorlopen.”


'De Koopman is meer dan een verkapte outlet'


“Tot nu toe kan ik zeggen dat het positief heeft uitgepakt en we geen spijt hebben van onze keuzes. Het is nog wat te vroeg om te zeggen hoe het er over een half jaar tot een jaar uitziet, maar tot dusver kijken we vol vertrouwen vooruit. Doordat we naast het verkopen van onze restvoorraden een eigen collectie speciaal voor De Koopman zijn gaan ontwerpen, zijn we meer dan een verkapte outlet en dat geeft het concept toekomst.”
 

“Met het openen van De Koopman kregen we diverse verbaasde gezichten dat we dit in deze tijd gingen doen. Bezoekers zijn enthousiast en blij dat het gat in de stad – dat is zo’n leeg Hudson’s Bay-pand in veel gevallen wel – weer opgevuld is. Het is een prominente plek in de stad. Als het leegstaat doet dat wat met de doorloop en het aangezicht van een winkelstraat. Daarom hopen we in de toekomst nog meer oude V&D-winkels te kunnen huren en zo het concept verder uit te rollen.” 
 

‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’


Wie: Germen Versteeg
Wat: Denticien (winkel voor tandprotheses)“Toen wij op 1 januari het huurcontract voor de winkel tekenden, had nog niemand van corona gehoord. De openingsdatum was gepland op 1 juni maar ineens stond door een pandemie het land op zijn kop.” 


“Wie A zegt moet ook B zeggen, vind ik dan. Je hebt geen andere optie dan doorgaan en daar hebben we ons aan gecommitteerd. Alle deadlines zijn gehaald. Het enige spannende was of de meubelbouwer uit Polen het land wel uit kon. Uiteindelijk kwam ook dat goed en gingen we op de beoogde openingsdatum open.”


“Ik heb geen moment getwijfeld, we gingen het gewoon doen. Natuurlijk is het een onzekere tijd, maar je maakt al zoveel kosten dat het op een gegeven moment niet meer uitmaakt. Er stonden al mensen op de loonlijst, het interieur was al betaald. Niet opengaan was geen optie. Doorpakken wel.”


“En met succes. De eerste weken hadden we een gigantische aanloop. De klanten wisten ons vanaf dag één goed te vinden. Dat ging tegen alle verwachtingen in. Van tevoren hoopten we wekelijks genoeg protheses te maken om break-even te draaien. Dat aantal wisten we te verdubbelen.”


‘Op een gegeven moment maak je zoveel kosten dat niet opengaan geen optie is’ 


“De grote aanloop had ook een keerzijde. We moesten het personeelsbestand opschalen en de organisatieplanning aanpassen. Met een nieuw concept denk je veel dingen uit, maar soms pakt het anders uit dan je vooraf denkt. Dan moet je snel schakelen en strak overleggen over onder meer de planning. Daarvoor moesten we alle zeilen bijzetten.” 


“We merken dat Denticien verschil maakt. Dat blijkt wel uit de reacties die we kregen en het aantal aanmeldingen van de eerste weken. In onze winkel zetten we een andere manier van zorgbeleving neer, waarbij service en gastvrijheid belangrijk zijn. Van klanten hoor je dat ze het echt een verschil vinden met wat ze gewend zijn. Dat is voor ons fantastisch.”


‘Een blik op de toekomst houden brengt je veel verder’


“Natuurlijk hoor je ook wel tegengeluiden en vinden mensen het spannend dat we nu deze stap zetten, maar ik vind dat je vooruit moet kijken. Je kunt wel blijven hangen in de coronacrisis en niets doen omdat je het niet zeker weet. Daar schiet je niets mee op. Een blik op de toekomst houden en nieuwe stappen durven maken brengt je veel verder.”


'Het leven valt niet stil door corona'


Wie: Audrey Nuchelmans
Wat: Elements of Freedom (duurzame damesfashion)“Elements of Freedom bestaat al sinds 2014, maar vanaf begin dit jaar staat onze webshop echt goed online. Eigenlijk wilden we pas over een jaar een fysieke winkel openen, maar door de coronacrisis veranderde alles. We gingen opnieuw nadenken over het geheel. We keken naar onze webshop en de ontwikkelingen om ons heen en besloten toen om het openen van de brandstore te vervroegen.” 


“Natuurlijk moeten daarvoor alle getalletjes goed staan: je moet het ook kunnen. Met onze eigen winkel kunnen de breedte van het merk beter laten zien en het label neerzetten zoals het bedoeld is. De webshop en de winkel zijn complementair aan elkaar.”
 

“We waren ons al aan het oriënteren op een mogelijk winkelpand en toen deed de kans zich voor in de Negen Straatjes in Amsterdam. Dat pand lag ons enorm en wij hadden daar een goed gevoel bij. Toen hebben we eigenlijk niet meer getwijfeld. Dat moest ‘m worden.”


‘Door corona konden we de winkel in alle rust zelf inrichten’


“Uiteindelijk pakt het uit zoals we hoopten. Het is belangrijk dat je midden in de coronacrisis niet te hoge verwachtingen hebt van wat er in de winkel aan traffic langskomt. (Lacht) Zeker niet als je in een semi-lockdown terechtkomt en mensen ontmoedigd worden de straat op te gaan om te winkelen.”


“Het zou gek zijn als je daar niets van merkt. Dus dat hebben we van tevoren ingecalculeerd. Gelukkig komen er geregeld mensen langs om kennis te maken met het merk. Het is niet zo dat de verkoop helemaal stil ligt.”


“We ervaren daardoor wel wat het betekent voor een ondernemer om ineens de helft van de omzet te draaien. Je moet creatief zijn en ontzettend hard werken om nu je producten te verkopen. Daar lopen wij ook tegenaan en dat is pittig. Het is een turbulente periode voor iedereen en dat voel je overal, bij de klanten en bij andere winkeliers om ons heen. Dat was heftiger dan ik van tevoren vermoed had.”


‘Je verwachtingen moeten niet te hoog zijn’


“Aan de andere kant viel het me heel erg mee hoe een winkel vanaf dag één meedraait met de rest van de onderneming – corona of geen corona. De winkel past direct in het straatbeeld en we hebben meteen contact met de winkels om ons heen.”
 

“Door corona konden we in alle rust de winkel zelf inrichten. We wilden hier een goed gevoel creëren dat past bij het duurzame karakter van Elements of Freedom. Klanten moeten ook met dat goede gevoel de winkel inkomen. Dat is gelukt.”


“Mensen om ons heen vroegen zich wel af of we er wel verstandig aan deden om juist nu een winkel te openen, maar ze vonden het ook stoer en tegendraads. Het leven moet niet stilvallen tijdens corona. Je kunt op heel veel verschillende manieren creatief zijn en oplossingen zoeken.”


“Er kunnen altijd dingen tegenzitten en soms moet je dan wat inleveren, maar we blijven positief. Met 2021 in zicht hopen we dat we met z’n allen een beter jaar tegemoet gaan waarin iedereen vrij kan winkelen en heel Nederland uit het slop komt.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!