Annemarie Buitelaar (Marktplaats): 'Eindelijk baas van een winkel'

Annemarie Buitelaar (Marktplaats) over opgroeien aan zee en werken in een mannenwereld. 

In Selfie beantwoorden retailers vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming.
Dit keer: Annemarie Buitelaar, ceo Marktplaats en 2dehands.be. Ook: strandmeisje, eindelijk baas van een winkel.


Wat was de kleine Annemarie voor meisje?
“Ik groeide op bij de zee, in Castricum. Tegenwoordig woon ik in Blaricum. Hier is ook water en een soort strand in de buurt, maar als echt strandmeisje weet ik wel beter. Ik was altijd bezig met van alles en nog wat: ik zat in de leerlingenraad, had verschillende bijbaantjes. Later ben ik veel gaan reizen en sporten. Mijn man en ik hebben drie zoons in de leeftijd van twee, vier en zes jaar. Ons leven staat in deze fase vooral in het teken van ons gezin en werk.”


Wat zeg je als een onbekende vraagt wat je doet voor de kost?
“Marktplaats en 2dehands.be zijn uitgegroeid tot een begrip. Als ik vertel dat ik daar werk, komen er gelijk verhalen over leuke vondsten voorbij. Vroeger zei ik al dat ik baas van een winkel wilde worden. Vooral HEMA vond ik fantastisch: al die kleuren en mooie spullen. Overigens denkt onze middelste dat ik bij de lokale Jumbo werk, omdat we regelmatig het PostNL-punt bezoeken om iets te versturen dat we hebben verkocht. Via Marktplaats uiteraard, ja.”


Wat is jouw laatste vondst op Marktplaats?
“Een zonnebril van Celine. Ik had er al een gekocht bij de Bijenkorf, maar ik zocht nog een exemplaar in een andere kleur. Toevallig kwam ik deze tegen. Verder kopen en verkopen we veel speelgoed. Onze oudste is al zover dat hij zelf spullen inpakt en wil wegbren gen als hij ander speelgoed wil.”


Noem een gebeurtenis in je leven waarvan je denkt: Ik kan niet geloven dat ik dat ooit gedaan heb.
“Toen ik zeven maanden zwanger was van onze jongste kon ik ceo worden. We gingen verhuizen, er moest verbouwd worden – alles kwam tegelijk. Ik twijfelde of ik deze positie wel moest oppakken, ik ging bijna met zwangerschapsverlof. Gelukkig heb ik deze baan toch aangenomen. Het is niet altijd gemakkelijk en we moeten goed organiseren, maar het geeft ontzettend veel voldoening. En thuis reilt en zeilt alles goed, mede dankzij onze nanny.”


Wat gaf voor jou op dat moment de doorslag?
"Een gesprek met mijn man, die me volledig steunt. En ik dacht aan een TED-talk van Sheryl Sandberg (o.a. coo bij Facebook, red.) Zij zegt daarin: ‘Don’t leave before you leave.’ Veel vrouwen zetten hun carrière bij voorbaat on-hold, terwijl je dat altijd nog kunt doen zodra dat nodig is. Denk dus niet: ‘Ik kan deze baan niet aannemen want misschien word ik op een dag moeder en hoe ga ik het dan combineren?’ Hou het gaspedaal ingedrukt, blijf altijd kijken naar de volgende stap en nieuwe mogelijkheden op je pad.”
 

Stel dat je een vriend(in) hebt die in alles op jou lijkt. Waaraan zou je je op den duur ergeren?
“Ik moet gelijk denken aan mijn oma. Ze is 96 jaar en woonde tot voor kort nog zelfstandig. Als ik op bezoek kom mag ik geen koffie pakken – ze wil alles zelf doen. ‘Oma, blijf lekker zitten. Ik doe het wel’, zeg ik dan. Hoewel mijn leven best druk is, ben ik ook vaak degene die een hand opsteekt als er vrijwilligers nodig zijn op de school van de kinderen. Ik heb veel energie, maar soms moet ik een beetje afgeremd worden. Gelukkig houdt mijn man me dan een spiegel voor: ‘Je lijkt nu op je oma’.”


Wanneer is jouw dag succesvol?
“Ik ben een sociaal dier, ik geniet van het contact met collega’s en klanten. Als ik aan het einde van de dag ook echt heb kunnen connecten met mijn man en kinderen, is het een topdag. Ik werk nu volledig thuis en dat biedt qua quality time met ons gezin meer mogelijkhe den. Ik lunch bijvoorbeeld elke dag met onze jongste zoon, heerlijk relaxed. Door de coronacrisis is de gejaagdheid uit ons bestaan. De balans tussen werk en privé is beter. Dat wil ik vasthouden door straks thuis en op kantoor werken te blijven combineren.”


Zou het meisje dat je was trots zijn op de vrouw die je bent geworden?
“Ja. Ik ben altijd mezelf gebleven, ook al werk ik in een wereld die toch best een mannenwereld is. Ik pas me niet aan, maar breng mijn eigen kwaliteiten in. Toen ik ceo werd was ik de enige vrouw in het global leadership team van eBay Classifieds Group (tot juni jl. het moederbedrijf van Marktplaats & 2dehands.be, red.). Daar kon ik over klagen of mijn eigen steentje bijdragen en de situatie veranderen. Ik kies voor dat laatste.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!