De Socialistische Partij (SP) en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vinden dat de mens niet op aarde is om zeven dagen per week te werken. Samen hebben ze een wetsvoorstel ingediend om ‘misbruik’ van de koopzondag tegen te gaan.

Voor de SP gaat het vooral om bescherming van de kleine ondernemer, bij de SGP spelen religieuze overwegingen een rol. De partij heeft herhaaldelijk schriftelijke vragen gesteld over gemeenten, waaronder Leiden en Almere, die een deel van de stad of de hele gemeente uitroepen tot toeristisch gebied. Op grond daarvan mogen de winkeliers vervolgens de deuren op zondag open houden. Tot dusver wil het kabinet niet tot beperkende maatregelen overgaan. Wel is de winkeltijdenwet geëvalueerd, maar het kabinet laat besluitvorming over aan een nieuwe regering.

De winkeltijdenwet gaat uit van hoogstens twaalf koopzondagen per jaar, maar voor gemeenten met een ‘toeristisch regime’ is een uitzondering mogelijk. Volgens SGP en SP misbruiken gemeenten, die weinig of geen toeristische aantrekkingskracht hebben, deze bepaling. Beide partijen willen met de initiatiefwet deze ‘sluiproute afsnijden’.

De ChristenUnie was ook betrokken bij de opstelling van de initiatiefwet, maar wil er nu haar naam niet aan verbinden. De partij van André Rouvoet onderhandelt inmiddels over het vormen van een nieuwe regering met CDA en PvdA. ‘Wij willen niet op twee borden tegelijk schaken’, zegt Tweede Kamerlid Arie Slob. ‘Maar dat neemt niet weg dat de inhoud van het wetsvoorstel ons zeer aanspreekt.’