Videotheekbranche in zwaar weer

De Nederlandse videotheekbranche zit in de problemen. In de afgelopen vijf jaar sloten meer dan vierhonderd videotheken hun deuren. De verhuur van films staat onder grote druk door het downloaden van films van het internet en de verspreiding van illegaal gekopieerde dvd’s. Dat zegt Willem van Teeseling, directeur van de Nederlandse Video Detaillistenorganisatie in het Financieele Dagblad.

De branche heeft ook te kampen met een vergrijzend personeelsbestand. “Veel ondernemers in de videotheek zijn vijftigplussers. Als het huurcontract afloopt, dan stoppen ze ermee.”

Van Teeseling heeft geen zicht op de omzetdaling waarmee branche te maken heeft. “Bedrijven geven hun cijfers niet prijs. Maar ik hoor ze klagen. Het is moeilijk het verlies in verhuur te compenseren. Dat is hard werken en hard experimenteren.”

Hij houdt hoop dat er altijd ruimte voor videotheken zal zijn, maar hij denkt dat de vorm zal veranderen. “Het worden home entertainmentwinkels. Je ziet videotheken omschakelen. Er zijn boeken en tijdschriften te verkrijgen, games en films voor zowel huur als verkoop. Eigenlijk is de term videotheek ook niet meer van toepassing.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!