Italië wijnproducent nummer één
Gepubliceerd op 11 december 2008 om 00:00
De grote hoeveelheden dreigen de prijzen te drukken. De toename van de Italiaanse productie hangt vooral samen met het weer. De zomer is heet geweest, terwijl de grote droogte van de voorgaande jaren is uitgebleven. Daarnaast heeft Sicilië vijftig procent meer druiven geoogst dan in 2007, toen het eiland werd getroffen door een druifluisepidemie.
Het aantal hectoliters van 2008 haalt het echter nog niet bij die van de jaren negentig. Die tijd komt niet meer terug, omdat de gewoonten van de consument drastisch zijn veranderd. In de jaren ‘70 dronken de Italianen gemiddeld per jaar nog 110 liter wijn weg, nu nog maar 45.
En omdat de export naar de VS na jaren van gestage toename onder invloed van de economische crisis eveneens stagneert, dreigt ook voor de betere wijn stagnatie. Voor de consument is dat niet onprettig. De kwaliteit van dit wijnjaar belooft goed tot uitstekend te worden, maar de prijzen blijven betrekkelijk laag.
Reacties 0