Humor verleidt tot kopen

Als consumenten een humoristisch reclamespotje hebben gezien, kiezen ze daarna in de winkel het product dat in dat filmpje voorkwam. Dat is vastgesteld in het eerste wetenschappelijke onderzoek naar humor in reclame, aldus persbureau ANP.

Hoewel uit onderzoek blijkt dat mensen zich dat product niet bewust herinneren, koppelen ze onbewust toch de humor aan het getoonde merk. Het onderzoek is gedaan door sociaalwetenschapper Madelijn Strick van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die er volgende week op promoveert.

Strick introduceert de 'humorparadox': mensen vergeten het merk, maar willen het product onbewust toch hebben, omdat ze in hun geheugen een verband leggen tussen het positieve gevoel van een lach en het product.

Strick heeft kritiek op de methode die onderzoeksbureaus tot nu toe gebruiken om de effectiviteit van reclames te testen. ''Mensen zijn geneigd sociaal gewenste antwoorden te geven. Ze willen laten zien dat ze zich niet door reclame laten beïnvloeden'', aldus de onderzoekster op de site van de universiteit.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!