Winkelverkopen kelderen bijna acht procent

De Nederlandse retail heeft zijn omzet in de maand augustus met 7,7 procent zien dalen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werden 7,1 procent minder spullen verkocht en de prijzen daalden met 0,7 procent. De prijsdaling kwam geheel voor rekening van lagere brandstofprijzen.

De samenstelling van de koopdagen in augustus was dit jaar minder gunstig dan vorig jaar, doordat er een maandag meer en een vrijdag minder in de maand zat. Na correctie van dit effect was de totale detailhandelsomzet bijna zes procent lager.

De omzet van winkels in de non foodsector viel wederom flink lager uit (min elf procent). De grootste omzetdalingen vonden plaats bij de winkels in consumentenelektronica, verkopers van bovenkleding en textielsupermarkten. Deze winkels hadden een krimp van meer dan vijftien procent ten opzichte van augustus 2008.

Ook de winkels in voedings- en genotmiddelen boekten minder omzet. De speciaalzaken noteerden bijna acht procent minder omzet ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl supermarkten ruim een procent minder omzet realiseerden. Hierdoor kwam de totale omzet bij de foodwinkels ruim twee procent lager uit. Na koopdagcorrectie hadden deze winkels, door de hogere prijzen, een lichte omzetstijging.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!