Mobiel betalen stap dichterbij

Het betalen aan de kassa met een mobiele telefoon is een stap dichterbij. De grootste banken en telefoonbedrijven in Nederland hebben de handen ineengeslagen om dit over ruim een jaar in het land te introduceren. Dit maakten zij gisteren bekend. Veilig betalen via de mobiele telefoon is technisch en commercieel haalbaar, heeft onderzoek aangetoond.

Betrokken bedrijven zijn ABN AMRO, ING, KPN, Rabobank, T-Mobile en Vodafone. Om het plan te realiseren willen zij gezamenlijk een bedrijf oprichten.

Met het oog op gebruiksgemak en veiligheid is het volgens de bedrijven belangrijk dat er één uniform systeem voor mobiele transacties komt. Banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen hun diensten dan via de telefoon aanbieden door zich bij dit systeem aan te sluiten.

Uiteindelijk moet het mobiele betalen de bankpas gaan vervangen, zo stellen de bedrijven. Detailhandel Nederland reageert opgetogen: “In Nederland hebben we maar één aanbieder van betaalverkeer: PIN, dat na 2011 verdwijnt. De Maestro-betaalpassen van Mastercard zullen die dominante positie overnemen”, aldus secretaris Willem de Vocht. Het is daarom ‘nooit verkeerd’ dat een nieuwe partij de markt opschudt

In 2012 moet het mogelijk zin om op een eenvoudige en veilige manier met de mobiele telefoon aan de kassa te betalen. Dit gaat als volgt in zijn werk: in plaats van een bankpasje te gebruiken, houdt de klant zijn mobiele toestel tegen een betaalautomaat. De telefoon communiceert dan draadloos met de betaalautomaat op de toonbank. Vervolgens wordt de transactie gedaan.

De banken en telefoonbedrijven moeten de veiligheid van het betaalsysteem echter nog verder uitwerken, laten ze weten. Het zou bijvoorbeeld alleen voor de eigenaar van het toestel mogelijk moeten zijn er betalingen mee te doen. Volgens een woordvoerster van ING is het denkbaar dat de klant een pincode moet intoetsen vanaf een bepaald bedrag.

Daarbij moet misschien een klein tegoed op de telefoon zijn opgeladen zoals bij de chipknip, aldus de woordvoerster. Het is echter ook mogelijk dat een klant bij alle betalingen een code moet intoetsen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!