Winkelleegstand steeds forser

Steeds meer winkelpanden in Nederland staan leeg. Inmiddels hebben 109 gemeenten in Nederland te maken met forse structurele leegstand, zo blijkt uit de ‘Leegstandsbarometer’ van ruimtelijk-economisch adviesbureau DTNP. Oorzaken zijn schaalvergroting, de opkomst van internet en vergrijzing van ondernemers. De krimp van de bevolking zal de leegstand de komende jaren naar verwachting extra doen groeien.

Het leegstandsniveau zegt volgens DTNP veel over de gezondheid van de winkelmarkt in de gemeente. In een overzichtelijke webtool, waarin gegevens van Locatus en CBS zijn gecombineerd, wordt voor afzonderlijke gemeentes inzichtelijk gemaakt hoe leegstand zich naar verwachting zal ontwikkelen. Bij een frictieleegstand groter dan zes procent lijkt de sanering van winkels in de toekomst onvermijdelijk.

Een groot deel van de 109 gemeenten ligt in Limburg, maar ook gemeenten in de Randstand en in andere landsdelen zullen keuzes moeten maken voor de toekomst: welke winkelgebieden hebben toekomst en dienen te worden versterkt en welke moeten worden gesaneerd? In middelgrote gemeenten in de Randstad is daarentegen gebrek aan winkelruimte. Daar liggen naar verwachting kansen voor uitbreiding en versterking van het winkelaanbod.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!