C&A: ‘Kinderarbeid is brancheprobleem'

Kinderarbeid en het Sumangali-systeem in Zuid-India is een omvangrijk probleem waar de hele modebranche mee te maken heeft. Dit zegt coo Edwin Fafié van modeketen C&A in een interview met FashionUnited. In het Sumangali-systeem worden meisjes gelokt met de toezegging van een redelijk geldbedrag na afloop van het contract, dat ze kunnen gebruiken voor hun bruidsschat.

“Kinderarbeid en het Sumangali-systeem zijn problemen die vooral plaatsvinden in spinnerijen en weverijen, dus bedrijven  waar we niet direct zaken mee doen. Het is lastig om te traceren wat daar gebeurt”, vertelt Fafié. “We werken met meer dan duizend fabrieken, die ieder hun producten weer van andere fabrieken aangeleverd krijgen. Ondanks dat we contracten laten ondertekenen dat er volgens onze code gewerkt moet worden, is volledige controle over de toeleveringsketen niet mogelijk.”

Een oplossing voor de problemen in Zuid-India ligt onder meer bij de politiek, denkt Fafié. “De politiek kan lobby’en. Daar steunen ze het Nederlandse bedrijfsleven, de economie en het consumentenvertrouwen ook mee”, aldus Fafié. “Weggaan heeft in ieder geval geen zin. Zelf werken we al samen met Terre des Hommes, om bijna tienduizend meisjes uit het Sumangali-systeem te halen. Ook hebben we negentigduizend gezinnen informatie gegeven over de gevaren voor kinderen die op jonge leeftijd naar de fabriek worden gestuurd.”

C&A is één van de moderetailers die werkt met toeleveranciers in Tamil Nadu in Zuid-India, waar kinderarbeid en het Sumangali-systeem nog steeds aan de orde van de dag zijn. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW).

Eerder: Kinderarbeid bij fabrikanten C&A en Primark

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!