C&A: ‘Kinderarbeid is brancheprobleem'
Gepubliceerd op 26 april 2012 om 00:00
“Kinderarbeid en het Sumangali-systeem zijn problemen die vooral plaatsvinden in spinnerijen en weverijen, dus bedrijven waar we niet direct zaken mee doen. Het is lastig om te traceren wat daar gebeurt”, vertelt Fafié. “We werken met meer dan duizend fabrieken, die ieder hun producten weer van andere fabrieken aangeleverd krijgen. Ondanks dat we contracten laten ondertekenen dat er volgens onze code gewerkt moet worden, is volledige controle over de toeleveringsketen niet mogelijk.”
Een oplossing voor de problemen in Zuid-India ligt onder meer bij de politiek, denkt Fafié. “De politiek kan lobby’en. Daar steunen ze het Nederlandse bedrijfsleven, de economie en het consumentenvertrouwen ook mee”, aldus Fafié. “Weggaan heeft in ieder geval geen zin. Zelf werken we al samen met Terre des Hommes, om bijna tienduizend meisjes uit het Sumangali-systeem te halen. Ook hebben we negentigduizend gezinnen informatie gegeven over de gevaren voor kinderen die op jonge leeftijd naar de fabriek worden gestuurd.”
C&A is één van de moderetailers die werkt met toeleveranciers in Tamil Nadu in Zuid-India, waar kinderarbeid en het Sumangali-systeem nog steeds aan de orde van de dag zijn. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW).
Eerder: Kinderarbeid bij fabrikanten C&A en Primark
Reacties 0