De ChristenUnie wil dat er een wet komt die voedselverspilling tegengaat. Dat laat Carla Dik-Faber weten. Deze ‘Good Samaritan Law’ moet voorkomen dat supermarkten niet aansprakelijk gesteld kunnen worden als ze voedsel weggeven aan de voedselbank. De wet bestaat al in Italië en de Verenigde Staten.
Dik-Faber bekritiseert de strikte wetgeving voor de voedselveiligheid waardoor supermarkten aansprakelijk gesteld kunnen worden als ze voedsel geven aan voedselbanken. “Er zijn nu 70.000 gezinnen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbank. Terwijl er bij supermarkten jaarlijks voor twee miljard euro aan voedsel wordt weggegooid”, zegt het kamerlid.
Tevens vindt ze dat de wetgeving betreffende de houdbaarheid van voedsel in Nederland te strikt is. Dit is het geval omdat supermarkten rekening moeten houden met het feit dat consumenten de tijd moeten krijgen om het voedsel te consumeren. “Zo kan het dat eieren twee weken voordat ze niet meer goed zijn al over de datum worden verklaard”, constateert Dik-Faber:
Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) heeft gisteren, op Wereldvoedseldag, een wetsvoorstel ingediend dat eist dat supermarkten bekendmaken hoeveel voedsel zij weggooien. Hij denkt dat supermarkten meer inzicht krijgen en bewuster worden van hun inkoopgedrag en verspilling als de wet erdoor komt. “Als een supermarkt eten weggooit, is dat niet alleen zonde van het eten. Het is ook CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling”, aldus Klaver.
Het Vakcentrum heeft inmiddels zijn bezwaar over dit wetsvoorstel kenbaar gemaakt. Deze manier van 'naming and shaming' gaat volgens de brancheorganisatie in tegen 'bewegingen die reeds vanuit het bedrijfsleven zijn ingezet'. De initiatiefwet schiet zijn doel voorbij als het om het reduceren van voedselverspilling gaat, stelt het Vakcentrum.
Reacties 0