'Supply chain finance versterkt kasstroom'
Gepubliceerd op 10 december 2013 om 00:00
De term supply chain finance is een verzamelnaam van financiële constructies tussen twee schakels in de keten, waardoor de financiële prestaties verbeteren of de risico’s afnemen. Steeman is ervan overtuigd dat dergelijke slimme financieringsconstructies de vertrouwensbasis van de samenwerking van retailers en leveranciers kunnen versterken. "Het leed kan hiermee worden verzacht."
Sommige retailers houden betalingstermijnen van zestig tot negentig dagen aan. Dat zet de relatie met hun leveranciers onder druk. De lange betalingstermijnen kunnen bij hen leiden tot cashflowproblemen. Ze hebben dan meer werkkapitaal nodig om de periode tussen uitgaven en inkomsten te overbruggen. Banken zijn sinds de crisis minder bereid om kapitaal te verschaffen. Daardoor hebben leveranciers steeds meer moeite om aan hun eigen financiële verplichtingen te voldoen.
Een voorbeeld van supply chain finance-constructie is ‘reverse factoring’. Daarbij treedt een financier op als tussenpersoon. Deze tussenpersoon betaalt zo snel mogelijk uit aan de leverancier en krijgt zelf zijn geld pas na drie maanden van de retailer. De kosten van deze opzet komen voor rekening van de leverancier. In de praktijk ontvangt hij bijvoorbeeld niet de gefactureerde honderd euro, maar bijvoorbeeld 99 euro. Die euro is voor de tussenpersoon die de transactie heeft gefinancierd.
Daarnaast zetten sommige retailers in plaats van een bank of financier hun eigen cashpositie in. Zij bieden leveranciers aan om facturen versneld te betalen tegen extra korting. "Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde”, aldus Steeman.
Lees meer over supply chain finance en een IT-platform voor deze financieringsconstructie in het decembernummer van RetailTrends. RetailTrends12 verschijnt eind deze week. Klik hier voor de abonnementsmogelijkheden.
Reacties 0