Onderzoeksraad slaat alarm over veiligheid vlees

De veiligheid van vlees in de winkelschappen is niet gewaarborgd. Het slachtproces in Nederlandse slachthuizen biedt te weinig garanties om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Risico’s in de vleesketen, dat woensdag verscheen.

De verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid is de afgelopen jaren meer bij de vleessector zelf gelegd. Bedrijven laten echter veelal economische factoren zwaarder wegen dan de wil om de veiligheid van product goed te waarborgen, aldus de Onderzoeksraad. Zo worden hygiëneregels vaak niet gevolgd en komt veel fraude met vlees voor. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt omgekat naar vlees voor menselijke consumptie.

Om de veiligheid van vlees te verbeteren moeten bedrijven en de overheid zich meer verantwoordelijk voelen voor veilig vlees voor consumenten. Daarvoor is meer uitwisseling van informatie nodig. De Onderzoeksraad pleit voor bindende afspraken met het kabinet, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de vleessector om het niveau van de voedselveiligheid te verbeteren. De herleidbaarheid van vleesproducten moet bijvoorbeeld beter.

Begin dit jaar moest slachthuis Van Hattem, dat vlees leverde aan onder meer DekaMarkt en DEEN, alle partijen vlees terughalen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn verwerkt. De slachterij kon de herkomst van het vlees niet duidelijk maken aan de NVWA.

Eerder:
'Stunten met vlees debet aan voedselschandalen'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!