Supermarktpersoneel een jaar zonder cao

Supermarktwerknemers wachten inmiddels een jaar op een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Hun cao is sinds 1 april 2013 verlopen. De onderhandelingen voor een nieuwe cao stokten in oktober. 

Naar aanleiding daarvan startten medewerkers en FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond met acties. Zo werden in februari bij de heropening van een Albert Heijn-filiaal in Zevenaar flyers aan klanten uitgereikt. Supermarktwerknemers vroegen deze week klanten van AH XL in Assen een petitie te tekenen.

Grootste knelpunten in de cao-gesprekken liggen op het gebied van lonen en werkgelegenheid. Vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond eisen onder meer koopkrachtbehoud voor de werknemers, handhaving van de loontoeslagen in de avonduren en in het weekend. De werkgevers willen deze toeslagen afschaffen. Daarnaast bieden ze een loonsverhoging die de inflatie bij lange na niet compenseert, stellen de bonden.

De toeslagen voor werk in de avonduren en in het weekend zijn een heet hangijzer. MKB-voorzitter Michaël van Straalen zei nog begin dit jaar dat de toeslagen moeten verdwijnen. Het is volgens hem ‘totaal uit de tijd’ om werknemers extra te betalen voor werk in de avond of op zondag. De economie is namelijk niet meer gebonden aan de tijden van negen tot zes, stelde hij. “Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel.”

Wat de bonden betreft staan de toeslagen niet ter discussie, omdat medewerkers hun dagritme verleggen als zij ’s avonds of in het weekend werken. “Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt”, aldus CNV-bestuurder Fedde Monsma eerder.

Eerder:
Cao-onderhandelingen met supermarkten afgebroken
Vakbonden: loontoeslagen niet ter discussie 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!