Inflatie blijft onveranderd laag

De Nederlandse inflatie kwam in juli uit op 0,9 procent, even hoog als in juni. De gemiddelde jaar-op-jaar stijging van de consumentenprijzen ligt voor de derde maand op rij onder de één procent. Dat blijkt uit cijfers die het CBS donderdag heeft gepubliceerd.

Waar kleding in juni de prijsontwikkeling nog stuwde, heeft de productgroep een maand later juist een drukkend effect. In juli was kleding sterker afgeprijsd dan in de zomeruitverkoop van een jaar eerder, terwijl kleding in juni juist minder sterk afgeprijsd was dan in 2013. Verder ligt ook de prijs van autobrandstoffen met 0,4 procent lager dan vorig jaar.

De prijsontwikkeling van verse groenten had een verhogend effect op de inflatie, omdat de daling in juni veel hoger uitkwam dan vorige maand. In totaal betaalde de Nederlands consument in juli een half procent minder voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken.

De Nederlandse inflatie lag volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in juli op 0,3 procent, hetzelfde niveau als in juni. In de eurozone kwam de inflatie in juni uit op 0,4 procent.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends