Het distributiecentrum van Jumbo in Raalte gaat in mei volgend jaar dicht. De supermarktketen bouwt het pand om tot landelijk knooppunt van zijn diepvriesactiviteiten, waar fors minder medewerkers voor nodig zijn. Dat heeft Jumbo dinsdag bekendgemaakt.

Momenteel zijn zo’n driehonderd mensen werkzaam in het Overijsselse distributiecentrum. Na de verbouwing biedt de locatie nog werk aan ruim negentig medewerkers.

Het grootste deel van de werknemers kan herplaatst worden, waaronder naar distributiecentra in Beilen (Drenthe) en Elst (Gelderland). Daarnaast voert Jumbo gesprekken met externe vervoerders voor de plaatsing van chauffeurs die niet meer bij de supermarktketen terecht kunnen.

In totaal worden 68 mensen boventallig, laat de retailer weten. Voor de helft van hen zijn nog vacatures binnen de supermarktketen beschikbaar.

FNV Bondgenoten wijst er echter op dat interne herplaatsing vanwege de enorme reistijd 'feitelijk' neerkomt op ontslag. De vakbond wil daarom aanvullende afspraken maken bovenop het sociaal plan dat tot eind 2016 geldt, om zoveel mogelijk medewerkers aan het werk te houden. "Eind 2015 komen er 40 banen bij in de diepvries van het DC Raalte, de tussenliggende tijd moet volgens mij te overbruggen zijn", aldus bestuurder Henk van der Ploeg.

Daarnaast wil de vakbond dat Jumbo collectief vervoer regelt voor de werknemers die worden overgeplaatst. FNV gaat maandag in gesprek met Jumbo over de gevolgen van de sluiting van één van de zes distributiecentra.