Retailers vechten de concurrentiestrijd met discounters uit over de rug van het winkelpersoneel. Dat stelt bestuurder Nico Meijer van FNV Bondgenoten in Het Parool.
In Nederland werken circa zevenhonderdduizend mensen in de detailhandel. Voor de crisis begon, was minstens de helft van de werknemers in vaste dienst. Nu is dat nog eenderde. Bij Action heeft een kwart van de zeventienduizend werknemers een vast contract. “Het verloop in de winkels is veel groter dan voor de crisis”, zegt Meijer. “Personeel vinden is in deze tijd geen probleem.”
Daarnaast letten traditionele ketens scherper op de marges omdat discounters de markt afromen, aldus Meijer. Daarom worden organisaties omgegooid om het personeel scherper in te zetten. Zo is bij Blokker en Albert Heijn volgens Meijer het personeelsbestand de afgelopen jaren flink veranderd. “Dure en oudere werknemers zijn vervangen door jong en goedkoop personeel met minder contracturen.”
Consumenten ondervinden op termijn ook de gevolgen van de concurrentiestrijd doordat ketens verdwijnen, aldus Meijer. “Uiteindelijk blijven alleen enkele grote bedrijven over, die straks de markt grotendeels in handen hebben. En het gevolg zal zijn dat de prijzen dan weer stijgen.”
Secretaris Pieter Verhoog van brancheorganisatie Detailhandel Nederland vindt het beeld dat Meijer schetst te somber. Supermarkten hebben bijvoorbeeld eenzijdig 2,5 procent loonsverhoging gegeven aan hun medewerkers. “Wij hopen dat de bonden bereid zijn afspraken te maken omdat anders nog meer nieuwe toetreders de loonkostenstijging verder onder druk zetten.”
‘Winkelpersoneel de dupe van opmars discounters’
Gepubliceerd op 8 september 2014 om 07:03
Reacties 0