Winkelhuren dalen voor vijfde jaar op rij

De winkelhuurprijzen in ons land zijn in 2014 gemiddeld met 2,52 procent gedaald. Daarmee dalen de winkelhuren voor het vijfde opeenvolgende jaar, concludeert vastgoedadviseur JLL na onderzoek onder 75 gemeenten en 185 winkelstraten.

De vraag naar winkelruimte op A1-locaties neemt af, aldus JLL. Dat is met name te zien in middelgrote en kleine steden. De tophuurprijzen dalen in demografische krimpregio’s als Overijssel, Friesland en Zeeland. ‘Gezien de toegenomen leegstand binnen dergelijke steden lijkt aan deze ontwikkeling nog geen einde te komen mits marktpartijen, waaronder ook gemeenten, ingrijpen’, stellen de onderzoekers.

In achttien van de onderzochte winkelstraten is de huurprijs gestegen. Het Rokin in Amsterdam laat met een stijging van 24 procent naar 1150 euro per vierkante meter per jaar de grootste plus zien. Deze groei wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door onder meer de nabijgelegen Kalverstraat en de geplande komst van Marks & Spencer. De Maastrichter Burgstraat in Maastricht kent een stijging van veertien procent, waarmee de huurprijs op twaalfhonderd euro per vierkante meter per jaar komt. Met een plus van tien procent is de huurprijs in de Leidsestraat in Amsterdam gestegen naar 2250 euro per vierkante meter jaar.

De tophuren op de zes belangrijkste A1-locaties in Nederland: 

Locatie Stad Huurprijs (per m2 per jaar)
Kalverstraat Amsterdam 2950
Beursplein Rotterdam 1800
Grote Straat Maastricht 1650
Lange Elisabethstraat Utrecht 1650
Spuistraat Den Haag 1400
Demer Eindhoven 1400

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends