​Arbeidsinspectie tikt Zara opnieuw op de vingers

Zara hangt wederom een boete boven het hoofd vanwege ernstige schendingen van de rechten van zijn Braziliaanse textielarbeiders. Dat heeft de Braziliaanse arbeidsinspectie laten weten na onderzoek in een aantal naaiateliers.

In verschillende ateliers van de fastfashionretailer zouden minderjarigen aan het werk zijn. Daarnaast maken de werknemers excessief lange werkdagen en zijn er betaalachterstanden van salarissen. De boete voor Zara kan oplopen tot 7,5 miljoen euro. De Spaanse kledingketen ontkent de aantijgingen. 'Het rapport staat vol inconsistenties', stelt moederconcern Inditex tegen de Volkskrant. De retailer onderneemt juridische stappen tegen de uitspraak van de arbeidsinspectie.

In 2011 kreeg Zara Brasil ook al een boete omdat de arbeidsomstandigheden niet in orde waren. Volgens de inspectie was er toen sprake van moderne slavernij in twee ateliers. Het personeel werkte zonder arbeidscontract in een ongezonde omgeving. Zara zou als gevolg van die boeten zijn controles intensiveren. Zara heeft die belofte onvoldoende nageleefd, aldus de inspectie.

De Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO en zijn Braziliaanse partner Repórter Brasil onderstrepen dat in hun recente rapport From moral responsibility to legal liability? Hoewel Zara na 2011 een aantal verbeterprogramma's introduceerde, kan de retailer volgens onderzoeker Mariëtte van Huijstee zijn keten nog steeds niet controleren. Dat komt door het fastfashionmodel. "De kleding moet zo snel en goedkoop mogelijk in de winkel liggen. Daardoor zijn Zara's contractanten vaak genoodzaakt een deel van de productie uit te besteden. Zara wordt lang niet altijd op de hoogte gesteld van die soms illegale uitbestedingen."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!