In tegenstelling tot de landelijke trend staat de invoering van koopzondagen in het Gelderse Ede op losse schroeven. Een meerderheid van de inwoners (57,1 procent) stemde woensdag in een raadgevend referendum tegen de invoering van koopzondagen.
Opvallend is het verschil tussen de stad Ede en de omliggende dorpen. In Ede zelf was 53 procent voor de invoering van koopzondagen, terwijl in omliggende dorpen als Wekerom meer dan negentig procent tegenstemde. De mogelijke invoering van koopzondagen vormt een heet hangijzer in de gemeente. Omdat de raad niet tot een besluit kwam, werden de inwoners om hun mening gevraagd. Naar aanleiding van de uitslag komt het college met een voorstel over winkelsluitingstijden.
Gelderland behoort met Zeeland en Friesland tot de provincies waar winkels het minst vaak open mogen op zondag. Zo houdt in Friesland en Gelderland een derde van de gemeenten de winkels op die dag dicht.
In ruim 85 procent van de Nederlandse gemeenten mogen winkels volgens onderzoek van de NOS op zondag hun deuren openen. In 2013 gold dat nog voor circa zeventig procent. In Limburg en toeristische gebieden als de Waddeneilanden kennen alle gemeenten koopzondagen. In veel van die gevallen mogen de winkels op een aantal zondagen per jaar open.
Reacties 0