De kwaliteit van veel binnensteden en winkelcentra gaat achteruit door de starre houding van gemeenten. Terwijl het retaillandschap enorm verandert, blijft de overheid in het verleden hangen, zegt ceo Dirk Anbeek van vastgoedeigenaar Wereldhave in De Financiële Telegraaf.
“De overheid legt ontzettend veel eisen op, vaak gebaseerd op verouderde plannen en aannames.” Deze houding zet volgens Anbeek een enorme rem op het investeringsklimaat in de detailhandel. Wereldhave investeerde eerder bijvoorbeeld vijftien miljoen euro in het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg en wil eenzelfde bedrag in winkelcentrum Presikhaaf steken. Vanuit de structuurvisie van de stad wordt echter veel nieuwe detailhandel toegestaan, zoals bij het stadion GelreDome, aldus Anbeek. “Terwijl bestaande retail met stappen achteruit gaat, zoals het centrum en Presikhaaf.”
Ook vanuit Leiderdorp werden investeringen lange tijd tegengehouden. Wereldhave kocht het oude gemeentehuis, met de overeenstemming om het aanpalende winkelcentrum daar uit te breiden. “Vervolgens duurt het meer dan zeven jaar om goedkeuring te krijgen voor onze plannen, terwijl de gemeente elders nieuwe winkels is gaan gedogen.”
In veel gemeenten is daarnaast sprake van onkunde, zo valt hoogleraar e-commerce Cor Molenaar Anbeek bij. “Dat komt omdat er iedere vier jaar nieuwe bestuurders aantreden.” Daarnaast zien veel besturen de retailsector volgens hem als melkkoe. Molenaar wijst daarbij op de discussie over betaald parkeren. “Er zijn zelfs gemeenten die gratis parkeren afserveren met het argument dat dit sociaal onrechtvaardig is voor mensen die geen auto hebben. Dan wil je het gewoon niet begrijpen.”
Reacties 0