V&D hoopt een doorstart te kunnen maken met aanzienlijk minder winkels. Van de huidige 62 vestigingen zou grofweg de helft overblijven. Dat zeggen bronnen die betrokken zijn bij een mogelijke doorstart tegenover nrc.next.
De winkels die openblijven zijn de succesvolste, waaronder de vier in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Utrecht die goed zijn voor zeventien procent van de omzet. Slecht presterende winkels zijn gevestigd in provinciesteden als Den Helder, Meppel, Weert, Hengelo en Zeist.
De huidige directie heeft volgens het dagblad de voorkeur voor een doorstart inclusief La Place. De restaurantketen is namelijk wel winstgevend, terwijl er een kwart van de totale omzet van V&D wordt geboekt. Als La Place iedere dag voor 250 duizend euro inkoopt, wordt er volgens een ingewijde voor zo’n zes ton verkocht.
Dat geld stroomt in de boedel, waardoor de winkels open kunnen blijven. Ondertussen inventariseren de bewindvoerders wie de potentiële kopers zijn. De helft van de serieuze overnamekandidaten zou een retailbedrijf zijn, de rest financiële partijen. Binnen twee weken moeten er ‘vier à vijf kansrijke kandidaten’ overblijven, zodat er de tweede helft van januari meer duidelijkheid over de toekomst van de warenhuisketen kan komen.
V&D kreeg een week terug uitstel van betaling van de rechtbank. “Het meest logische toekomstscenario is de boel laten klappen, zodat de schuldenlast verdwijnt en vervolgens met een derde van de warenhuizen verder gaan”, zei hoogleraar e-commerce Cor Molenaar destijds tegen RetailNews. V&D wordt volgens nrc.next waarschijnlijk op oudejaarsdag failliet verklaard.
Reacties 0