De werkgevers in de modebranche hebben overeenstemming bereikt met drie vakbonden over een nieuwe cao. Die wordt volgens werkgeversorganisatie INretail ‘opnieuw moderner’, onder meer door het toeslagensysteem verder te vereenvoudigen.
De toeslag op avondwerk geldt op doordeweeks niet langer vanaf negen, maar vanaf tien uur. Daarnaast verschuift de toeslag voor de zaterdagavond van zes naar tien uur en wordt die verlaagd van honderd naar vijftig procent, gelijk aan doordeweeks. “Het lijkt misschien heel wat, maar de meeste winkels in deze branche zijn op die tijden niet open”, zegt CNV-onderhandelaar Wessel Breunesse.
In ruil voor de versobering van de toeslagen gaan de lonen gedurende de looptijd van de cao (twee jaar) minimaal twee procent omhoog. Die kan bovendien hoger uitpakken, doordat een deel van die verhoging is gekoppeld aan de halfjaarlijkse verhoging van het minimumloon.
Alleen FNV stemt niet in met de nieuwe voorwaarden, aangezien die vakbond onlangs uit het cao-overleg stapte. “De werkgevers verenigd in INretail willen de arbeidsvoorwaarden nog verder uitkleden”, stelde vakbondsbestuurder Niels Suijker destijds. CNV-onderhandelaar Breunesse spreekt juist van ‘een goed resultaat’. “Zeker gelet op de moeilijke omstandigheden waar veel winkels nu mee te maken hebben.”
De nieuwe cao Fashion, Sport & Lifestyle wordt nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Bij goedkeuring geldt de cao voor zo’n zeventig duizend werknemers van onder meer H&M, Zeeman, Coolcat, Wibra en Aktiesport.
Reacties 0