Curatoren van failliete winkelketens komen steeds vaker in conflict met betrokken partijen bij het faillissement. De sterk verbeterde positie van banken is daarvan een van de belangrijkste oorzaken, schetsen curatoren en deskundigen aan Het Financieele Dagblad.
Banken maken in veel gevallen aanspraak op alles wat er te verdelen valt, waardoor er voor andere schuldeisers niets overblijft, zei Perry Sport-curator Toni van Hees eerder al. “Curatoren hebben daar vaak moeite mee en zien de bank veelal als hun natuurlijke vijand.” Zij stappen daardoor vaker naar de rechter om daar een stokje voor te steken, terwijl omgekeerd ook banken steeds vaker stappen nemen tegen curatoren om hun rechten af te dwingen.
Een andere oorzaak van het groeiende aantal conflicten is dat kredietverschaffers steeds vaker pandrechten op delen van bedrijven krijgen, zegt Frits Kemp, curator bij onder meer de faillissementen van Mexx en MS Mode. Dat leidt soms tot conflicten met leveranciers, omdat banken ook pandrechten krijgen op onverkochte voorraden. Banken verkopen daardoor vaak de winkelvoorraad, waar leveranciers het eigendom op claimen. “Dat levert ze zes keer zoveel op als wanneer ze dat doen bij een openbare verkoop”, aldus Kemp.
Vooral de Rabobank zou het spel in faillissementszaken hard spelen. Zo eiste de bank na het bankroet van MS Mode alle winkelomzet op. Bovendien verweet eigenaar Roland Kahn de huisbank een gebrek aan vertrouwen in de modeketen, omdat die het krediet zou willen afbouwen naar nul. “Als het gaat regenen heb je een grotere of dezelfde paraplu nodig, maar die paraplu was er niet meer.''
Reacties 0