'Worsteling met transformatie van winkels'

'Worsteling met transformatie van winkels'

Gemeenten en provincies moeten ervoor zorgen dat winkelpanden aan de rand van een gebied worden getransformeerd tot bijvoorbeeld woningen. Men worstelt daar echter mee, stelt onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus in het oktobernummer van RetailTrends.

Het is volgens Slob niet erg als je als overheid krimp van een winkelgebied kan sturen. “We weten dat op een aantal plekken sprake is van overbewinkeling. Krimp is niet erg, cariës door lege panden her en der in de winkelstraat wel”, zegt hij.

Omdat de huren op A-locaties hoger liggen, is het niet eenvoudig om retailers mee te krijgen. De vraag is volgens Slob of je met huurpremies moet werken voor ondernemers die naar de kern verhuizen. “In Vlaanderen is men verder met deze kwestie.”

Bij onze zuiderburen worden zones als kernwinkelgebied aangewezen. Om retailers te stimuleren zich daar te vestigen, draagt de gemeente zijn steentje bij door bijvoorbeeld de promotie van events te faciliteren. Ondernemers buiten het hart van het winkelgebied moeten in zo’n geval meer zelf doen.

Het concentreren van winkelaanbod kan werken in binnensteden, maar niet in de regio’s waar de inwonerspopulatie daalt, stelt algemeen directeur Sjaak Kranendonk van Spar. Hij vertelt net als directeur Berry Koldewijn van Christine le Duc in het thema Vastgoed in RetailTrends 10 over de uitdagingen en kansen in Nederlandse winkelgebieden. Verder deelt Locatus cijfers over risicovolle en sterke gebieden. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!