​Naheffing voor tweehonderd supermarktondernemers

​Naheffing voor tweehonderd supermarktondernemers

Meer dan tweehonderd supermarkteigenaren hebben een naheffing betaald aan de fiscus vanwege fraude. Zij gaven tussen 2006 en 2010 stelselmatig te weinig omzet op. Daarbij gaat het om een totaalbedrag van zo’n twintig miljoen euro, meldt het Algemeen Dagblad.

De filiaalhouders gebruikten de retourknop op de kassa om aan te geven dat klanten artikelen terugbrachten, terwijl die in werkelijkheid gewoon verkocht werden. Daarmee zouden ze meer dan anderhalf miljoen euro aan omzetbelasting hebben ontdoken. Dat bedrag hebben zij inmiddels moeten terugbetalen.

De zaak kwam in 2012 aan het licht, toen de fiscale opsporingsdienst FIOD bij meerdere franchisenemers van Super de Boer een inval deed. De helft van alle 240 ondernemers van die inmiddels verdwenen formule zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude. Onder de ruim tweehonderd filiaalhouders zitten volgens de krant echter ook ondernemers van alle andere grote winkelketens.

Jumbo, dat in 2009 eigenaar werd van Super de Boer, tekende twee jaar terug al een convenant waardoor supermarkthouders eventuele fraude boetevrij konden melden aan de Belastingdienst. Dat convenant is inmiddels door alle grote franchiseketens ondertekend.

Voor vier filiaalhouders blijft het niet bij een naheffing, omdat zij het volgens het Openbaar Ministerie te bont hebben gemaakt. Zij staan donderdag en vrijdag voor de rechter.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends