Marks & Spencer sluit zijn twee Nederlandse filialen in Amsterdam en Den Haag. Het vertrek uit ons land volgt op een uitgebreid onderzoek naar zijn 466 internationale vestigingen, waaruit blijkt dat zijn eigen buitenlandse winkels niet rendabel zijn.
Marks & Spencer is met 466 winkels actief in het buitenland, waarvan nu 53 filialen in tien markten op slot gaan. De eigen winkels zijn al vijf jaar verliesgevend en leden vorig jaar een verlies van 45 miljoen pond bij een omzet van 171 miljoen pond. Dat komt volgens de retailer onder meer door een gebrek aan schaalgrootte. Er zou geen realistische kans zijn op toekomstige groei in deze markten, waaronder Nederland.
Het is de tweede keer dat de Britse winkelketen uit ons land vertrekt. In 2001 werden eveneens vestigingen in Amsterdam en Den Haag gesloten. Na zijn comeback probeerde Marks & Spencer onder meer aan zijn naamsbekendheid te werken via tankstations, maar een samenwerking met BP werd al snel gestaakt. Ook werd de opening van een flagshipstore aan het Amsterdamse Rokin geschrapt. Die locatie werd eerder dit jaar overgedaan aan Hudson’s Bay.
Door het definitieve vertrek uit Nederland komen 160 medewerkers op straat te staan. Wanneer de winkels dichtgaan, is nog onduidelijk. De webwinkel blijft wel in ons land actief.
Marks & Spencer denkt dat het sluiten van de internationale winkels honderdvijftig tot tweehonderd miljoen euro gaat kosten. De retailer richt zich op de 268 franchisewinkels en bestaande joint ventures in Griekenland en India, die vorig jaar goed waren voor een winst van 87 miljoen pond. Daarnaast blijven de eigen winkels in Ierland, Hongkong en Tsjechië geopend.
Marks & Spencer laat verder weten dat de komende vijf jaar zestig vestigingen in eigen land op slot gaan. Daarbij gaat het om winkels waar de kleding- en homecollectie worden verkocht. Daartegenover staat de geplande opening van nog eens tweehonderd foodstores in het Verenigd Koninkrijk.
De beslissingen zijn genomen door ceo Steve Rowe, die eerder dit jaar het stokje overnam van Marc Bolland. De Nederlandse topman maakte zich de afgelopen jaren juist hard voor een internationale expansie, om minder afhankelijk te worden van de Britse economie.
Reacties 0