IKEA begint volgende week in Spanje een proef met de verkoop van tweedehands meubels. Bij drie winkels in Madrid kunnen klanten terecht om meubels te kopen en verkopen, zo laat de meubelketen weten.

Klanten kunnen tijdens de pilot hun meubels laten taxeren door IKEA, dat het bedrag in tegoedbonnen uitbetaalt aan de verkoper. De meubels worden vervolgens voor hetzelfde bedrag te koop gezet. Bij succes wil IKEA de werkwijze in 2017 uitrollen naar andere vestigingen.

Ook in België en Zweden gaat IKEA aan de slag met tweedehands meubels. Bij onze zuiderburen ging de meubelketen in 2014 al de samenwerking aan met kringloopwinkels om het hergebruik van meubels te stimuleren.

In ons land worden tweedehands meubels in Heerlen en Barendrecht ingenomen, laat een woordvoerder weten aan RetailNews. “Dat is op initiatief van de storemanagers zelf.” Er zijn volgens hem plannen om er landelijk mee aan de slag te gaan, maar vanwege andere prioriteiten ‘zijn die nog niet geëffectueerd’. “Tweedehands meubels staan nu hoog op de agenda.”

De ‘levendige handel’ via Marktplaats laat volgens de woordvoerder zien dat er vraag naar is. “Bovendien maken tweedehands meubels onderdeel uit van de circulaire economie, wat voor ons een belangrijk onderwerp is. We willen ervoor zorgen dat onze meubels langer mee gaan.”