​‘Inditex ontwijkt belasting via Nederland’

​‘Inditex ontwijkt belasting via Nederland’

Kledingconcern Inditex zou tussen 2011 en 2014 voor 585 miljoen euro aan belasting hebben ontweken. Voor het overgrote deel daarvan, 380 miljoen, ging dat via Nederland, stelt de Groene fractie in het Europees Parlement in een rapport.

Het moederconcern van onder meer Zara, Pull & Bear en Bershka zou winsten uit andere landen hebben doorgesluisd naar Nederland. Daarover wordt in ons land vijftien procent belasting betaald, veel minder dan in andere landen. Ook via onder meer Zwitserland en Ierland zou belasting zijn ontweken.

Spanje zou ruim tweehonderd miljoen euro aan belasting zijn misgelopen, terwijl het ook in Frankrijk, Italië en Duitsland om tientallen miljoenen gaat. De werkwijze van Inditex is legaal, maar laat volgens De Groenen zien dat de belastingregels moeten worden herzien. Inditex laat in een reactie weten dat in het rapport ‘ernstige fouten’ zijn gemaakt, en dat het overal aan zijn belastingverplichtingen voldoet.

De Groenen beschuldigden eerder onder meer IKEA voor een miljard aan belastingen via Nederland te ontwijken. Ook McDonald’s en Amazon wacht mogelijk een naheffing vanwege belastingontwijking.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends