​Nieuwe winkelformule tegen Drentse leegstand

Tijdelijke PIN-shops met restvoorraden van winkeliers moeten de leegstand in Drenthe terugdringen. In Hoogveen opent woensdag de eerste winkel in het voormalige Scheer & Foppen-pand, zegt bedenker Mark Turksma tegen het Dagblad van het Noorden.

In de PIN-shops kunnen winkeliers hun restvoorraden aanbieden, waar zij zelf de opbrengsten van krijgen. Daarbovenop komt een toeslag van 35 procent, waarvan twee derde naar Turksma gaat om uit de kosten te blijven. Een derde gaat naar de pandeigenaar en in ruil daarvoor hoeven de uitbaters van de PIN-shops alleen de energiekosten en een percentage van de brutomarge te betalen.

In tegenstelling tot outletwinkels, hebben de PIN-shops geen winstoogmerk. “Als er een nieuwe huurder wordt gevonden, zijn wij er met een week uit en gaan we weer op zoek naar een ander leeg pand”, zegt Turksma. Mogelijk volgen er nog dertien winkels, waarvan in ieder geval nog een in Hoogeveen. Verder is Turksma in onderhandeling met Coevorden, Noordenveld, Emmen, Meppel en Assen.

De gemeente Hoogeveen betaalt een eenmalige subsidie van vijftienduizend euro voor twee vestigingen. Daarnaast draagt de provincie met 7500 euro bij. Het personeel in de winkels bestaat uit studenten en werkzoekenden.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends