​Jumbo keert vakbonden de rug toe

​Jumbo keert vakbonden de rug toe

Jumbo ziet af van het afsluiten van een nieuwe cao voor zijn logistieke personeel. In plaats daarvan voert de supermarktketen de eigen ArbeidsVoorwaarden Regeling (AVR) in.

Jumbo zegt met de AVR zijn medewerkers een grotere stem te geven in de afspraken die gemaakt worden. Zo worden de afspraken opgesteld in samenspraak met de Centrale Ondernemingsraad en getoetst door ‘breed samengestelde klankbordgroepen’ van medewerkers. De huidige arbeidsvoorwaarden blijven als basis dienen. Zo houdt Jumbo vast aan de eerder bekendgemaakt loonsverhoging van 1,5 procent. Voor eventuele verdere verhoging wacht de retailer de verschillende nieuwe cao’s in de sector af.

De overstap naar een eigen AVR komt voort uit de teleurstelling over de opstelling van de vakbonden, zegt ceo Frits van Eerd. “Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren.” Door te kiezen voor stakingen in plaats van overleg, kiezen de bonden volgens hem voor een ‘conflictmodel’ waar het overgrote deel van het personeel zich van distantieert.

Jumbo heeft sinds twee weken te kampen met stakingen in zijn distributiecentra, waar naar eigen zeggen zo’n vijf procent van het personeel aan meedoet. De supermarktketen liet vorige week al weten geen vertrouwen meer te hebben in de vakbonden als onderhandelingspartner. De cao-vervangende AVR wordt de komende tijd verder uitgewerkt en moet komend najaar gereed zijn.

FNV en CNV laten in een reactie weten met de acties door te gaan. FNV-bestuurder Debbie van Leiden spreekt van een 'dictaat van Frits van Eerd'. "Hij duldt geen tegenspraak, niet van zijn werknemers en al zeker niet van de bonden", stelt zij. "Met dit dictaat toont hij totaal geen respect voor de standpunten en belangen van de werknemers in de distributiecentra."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!