De McGregor-puzzel ontrafeld in zeven cijfers

De McGregor-puzzel ontrafeld in zeven cijfers

De toekomst van McGregor en Gaastra lijkt onzekerder dan ooit. Niet alleen ging het modeconcern onlangs voor de tweede keer in een jaar tijd failliet, ook zag doorstarter Rens van de Schoor – die toch een reputatie heeft opgebouwd wat betreft het uit het slop trekken van moderetailers – al na twee weken geen heil met in zijn nieuwste missie. Het eerste faillissementsverslag over Doniger Fashion Group geeft een aardig beeld van wat er het afgelopen jaar zoal mis ging. Een reconstructie in zeven cijfers.

Enige puzzelervaring komt niet slecht van pas als je de bedrijfsstructuur van Doniger Fashion Group wilt ontcijferen. Aan het failliete modeconcern is een wirwar aan personen en holdings verbonden. Om wat duidelijkheid te verschaffen hebben de curatoren het geheel in een organogram gegoten.

De belangrijkste namen in het schema zijn de failliete onderdelen, die in vetgedrukt en grijs gearceerd zijn afgebeeld. Doniger Fashion Group is de overkoepelende holdingmaatschappij. Adam Retail exploiteerde de winkels van Adam Menswear, terwijl Doniger Fashion de groothandel dreef en Doniger Retail de winkels van McGregor en Gaastra uitbaatte. Via Doniger Online werden de webwinkels gerund en het personeel was in dienst bij Doniger Fashion, MCG Online Personnel, AR Personnel en DR Personnel. Tot slot waren de vastgoedactiviteiten in de separate vennootschappen AR Housing en DR Housing ondergebracht. 

8 landen
Naast Nederland zijn McGregor en Gaastra actief in Duitsland, Zwitserland, Italië, België, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Dat gebeurt in bijna alle gevallen weer via aparte vennootschappen, opgericht naar buitenlands recht. Die runnen in Duitsland in totaal zes eigen outlets en drie winkels. Daarnaast zijn er 23 franchisenemers. De Belgische vennootschappen leverden aan Inno en zeven franchisewinkels, terwijl er daarnaast nog twee reguliere winkels en twee outlets waren. In mei werden al tien eigen winkels gesloten, omdat er na het eerste bankroet geen koper voor was gevonden. Inmiddels heeft McGregor nog maar één winkel in eigen beheer bij onze zuiderburen, wat betekent dat er de afgelopen maanden nog eens vijf zijn gesloten. De zeven winkels die werden overgenomen door franchisenemer Andy Verbauwhede blijven geopend, maar gaan verder onder de naam Fashion Matters. "In de afgelopen maanden zagen we de bui al hangen en zijn we ook andere kledingmerken beginnen aan te bieden", vertelt hij aan De Tijd. De Franse operatie was volgens het bestuur al langere tijd verlieslatend en de investeringen tot een minimum teruggebracht. Het winkelbestand bestaat er uit zes outlets en één franchisewinkel, terwijl Printemps en Galeries Lafayette de kleding ook verkopen. De Zwitserse tak leverde aan fashionketen Schild, en verkocht de artikelen die overbleven in twee outlets. In Italië werkte Doniger samen met warenhuisketen Coin en zijn enkele franchisenemers actief. Tot slot had Doniger Fashion Group een vennootschap in de Verenigde Staten. Maar de ‘city that never sleeps’-lifestyle ten spijt, is die imiddels ‘leeg en inactief’. Een aparte status heeft Spanje, het enige land waar Doniger de activiteiten zelf in beheer had. De operatie in het land bestaat uit 69 shop-in-shops van McGregor en Gaastra bij warenhuisketen El Corte Ingles. 

57 winkels in Nederland
Het aantal brandstores is tussen de eerste doorstart en het tweede faillissement teruggebracht, maar lang niet zo sterk als beoogd én niet op de wijze zoals gepland. Zo was McGregor ten tijde van het bankroet nog goed voor acht eigen winkels, waarvan twee outlets, en vier franchiselocaties. Gaastra had nog twee outlets en twee franchisewinkels en de Adam-keten was goed voor 43 eigen vestigingen en een franchisezaak. Uit die score blijkt dat van de retailplannen nauwelijks iets terecht is gekomen. McGregor en Gaastra hadden op vijf toplocaties door willen gaan met bij elkaar vijf eigen flagshipstores, terwijl een deel van de andere winkels voor de ‘zichtbaarheid’ als franchiselocatie in stand zou blijven. Van die vlaggenschiplocaties is er uiteindelijk maar één behouden. Verder zijn van de in totaal 35 McGregor-winkels er nog twaalf over, waarvan maar vier in handen van franchisenemers. Van de oorspronkelijke zes brandstores van Gaastra zijn alleen nog twee outlets en twee franchisewinkels over. Tot slot is het niet gelukt Adam Brandstore onder te brengen bij een nieuwe eigenaar. Er zijn vijf winkels gesloten, maar de overgebleven 44 winkels waren op één na allemaal nog in eigen beheer. De slotsom is dat het aantal winkels is teruggebracht van negentig tot 57, waarvan het overgrote deel in eigen beheer.

202 werknemers
De combinatie McGregor en personeel ligt sinds het eerste faillissement gevoelig. De moderetailer haalde zich bakken met kritiek op de hals door het oudere personeel de laan uit te sturen. Doniger werd daarover op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens, maar het is de vraag of daar iets mee gedaan is, aangezien zo’n uitspraak niet bindend is. Duidelijk is dat er flink is gesneden in het personeelsbestand, meer dan aanvankelijk gemeld. Zo zouden na de doorstart onder Doniger 377 werknemers in dienst blijven bij het modehuis. Uit het faillissementsverslag wordt duidelijk dat er ten tijde van het bankroet vorige maand nog maar 202 mensen werkten, van wie meer dan de helft in de Spaanse warenhuizen.

1.232.000 winst
Een winstgevende retailer die failliet gaat, we zien het niet zo vaak. Toch boekte Doniger over de periode van 1 januari tot en met 31 juli dit jaar een nettoresultaat van ruim 1,2 miljoen euro positief, bij een omzet van bijna 73,7 miljoen euro. Het tweede bankroet in een krap een jaar tijd is dan ook eens niet veroorzaakt door aanhoudende rode cijfers, maar had volgens het bestuur alles te maken met de financieringsvoorwaarden. Het modeconcern werd volledig gefinancierd door zijn vier aandeelhouders, omdat banken en andere kredietverstrekkers daar mede gelet op het eerdere faillissement geen trek meer in hadden. Een ander gevolg van dat eerste faillissement, was dat Doniger alle voorraad vooruit moest betalen in de maanden juli tot en met oktober. Dit terwijl de kassa voornamelijk rinkelt tussen oktober en februari. Gevolg: een liquiditeitsgat in de periode van half september tot eind december, onder andere vanwege de inkoop van de wintercollectie. 

8.000.000 liquiditeitstekort
Vanaf december zouden de opbrengsten naar verwachting cumulatief hoger zijn dan de inkoopkosten, met als gevolg dat daarna niet langer sprake zou zijn van een liquiditeitstekort. Maar begin september zag de directie zich geconfronteerd met een acuut tekort van acht miljoen euro. Het bestuur heeft de aandeelhouders verzocht bij te springen, maar die gaven niet thuis. Uitstel van betaling en daarop volgend het faillissement waren onvermijdelijk.

10.290.001 verkoopprijs
Voor een doorstart die uiteindelijk maar zo’n kort leven beschoren was, heeft ondernemer Rens van de Schoor diep in de buidel getast. Voor de voorraden van Doniger Fashion, Doniger Retail, Doniger Online en Adam Retail betaalde hij respectievelijk ruim 2,1 miljoen, negen ton, 765 duizend euro en 720 duizend euro. Bij die 4,5 miljoen kwamen nog bijna 2,9 miljoen voor de aandelen in X-one, aparte deelneming waarin de intellectuele eigendomsrechten van Gaastra waren vastgelegd. Voor de overige intellectuele eigendomsrechten telde Van de Schoor twee miljoen neer, voor de goodwill drie ton. De totale verkoopprijs van bijna 10,3 miljoen euro wordt compleet gemaakt door een kleine vier ton debiteuren en ruim tweehonderdduizend euro aan inventaris.

18.241.655,62 schuld
Wat rest zijn talloze partijen die nog op hun geld wachten. In totaal staan, uitgesmeerd over tien verschillende vennootschappen, 283 crediteuren in de rij. Veruit de grootste groep, 114 schuldeisers, wil geld zien van groothandelsorganisatie Doniger Fashion. Dat bedrijfsonderdeel is, niet verrassend, ook goed voor het hoogste geëiste bedrag. Met meer dan dertien miljoen euro neemt Doniger Fashion het leeuwendeel van de totale schuldenlast van ruim achttien miljoen voor zijn rekening. Holdingmaatschappij Doniger Fashion Group is een goede tweede, met 59 crediteuren die op bijna 3,2 miljoen euro wachten. De overige bedragen zijn aanzienlijk lager, variërend van achtduizend euro tot een kleine zeven ton.

De collectie voor deze winter wordt nog geleverd, liet Van de Schoor onlangs al weten. Dat betekent dat de activiteiten in zowel Nederland als daarbuiten voorlopig worden voortgezet. Wat er na de jaarwisseling gebeurt hangt mede af van de uitkomst van het overleg tussen de mode-ondernemer en de curator. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt dat de Adam-keten een nieuw onderkomen vindt, net als de merkrechten van in ieder geval McGregor of Gaastra. Wie durft de ooit florerende modemerken een derde kans te geven?

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!