'Refurbished elektronica nog niet echt geaccepteerd'

'Refurbished elektronica nog niet echt geaccepteerd'

Consumenten beseffen nog niet dat een refurbished product van hogere kwaliteit is dan een tweedehands product. Dat zegt hoogleraar circular product design Ruud Balkenende van de TU Delft in Trouw. “Bij refurbishing wordt een product uit elkaar gehaald, geïnspecteerd en gereinigd, waardoor de kwaliteit dicht bij die van het oorspronkelijke product ligt en soms zelfs beter is.”

Refurbished producten hebben meestal ook een paar jaar garantie, stelt Balkenende. “Toch zijn deze producten nog niet echt geaccepteerd, wat vanuit circulair oogpunt wel wenselijk zou zijn.”

De levensduur van elektronica kan voor veel gebruikers volgens hem verdubbeld worden. Daarvoor ziet hij een rol weggelegd voor updates en reparaties, maar ook voor een andere manier van verkopen. “Door de aanschaf van een nieuwe telefoon te koppelen aan een abonnement wordt vroegtijdig afdanken gestimuleerd”, aldus de hoogleraar.

Balkenende pleit ervoor om hergebruik te stimuleren om ‘vroegtijdige veroudering’ aan te pakken. Dan wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om producten met een lange levensduur te maken, stelt hij.

RetailTrends Media organiseert op 15 mei 2018 de tweede editie van het event Changemakers in Retail. Sprekers zijn onder meer marketing director Alex Weller van Patagonia, directeur duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever Benelux en astronaut André Kuipers. Kijk voor meer informatie op changemakersinretail.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!