'Wekelijkse koopzondag wordt nieuwe standaard'

'Wekelijkse koopzondag wordt nieuwe standaard'

Nederland telt nog 53 gemeenten waar alle winkels iedere zondag gesloten zijn. Buiten de bible belt is een wekelijkse zondagsopenstelling steeds meer de standaard, blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.

Vijf jaar geleden was in een meerderheid van de gemeenten nog geen of een beperkt aantal koopzondagen toegestaan. Sinds de invoering van de Winkeltijdenwet in 2013, waardoor de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten kwam te liggen, is dat snel omgeslagen. In 2016 waren de winkels nog maar in twintig procent van de gemeenten elke zondag dicht, nu is dat nog maar veertien procent. Na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand kan dat aantal nog verder afnemen. 

In Noord-Brabant mogen bijna alle winkeliers zelf bepalen of zij op zondag opengaan. In slechts drie van de 64 gemeenten in deze provincie geldt een verbod of beperking. Vooral in de bijbelgordel, die grofweg van Zeeland tot Staphorst loopt, zijn nog veel gemeenten die geen zondagopenstelling kennen. Ook in de noordelijke provincies hebben sommige plaatsen nog geen koopzondag, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende animo. D66-Kamerlid Jan Paternotte verwacht dat veel gemeenten de komende jaren nog om gaan. "Als ik realistisch vooruit kijk, denk ik dat over een aantal jaar alle grote gemeenten een vrijstelling voor winkelopening op zondag kennen."

Na een evaluatie van de Winkeltijdenwet in 2016 werden de uitkomsten hiervan begin deze maand in de Tweede Kamer besproken. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken spreekt van ‘een goede wet die werkt’.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!