Aandeelhouders en aan retailers gelieerde maatschappijen zijn de afgelopen jaren belangrijker geworden in het verstrekken van krediet. Daarnaast hebben ook banken tussen 2012 en 2016 extra financiering beschikbaar gesteld, blijkt uit onderzoek van Lindenaar & Co naar overlevers in de retailsector.
Lindenaar & Co heeft onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van 71 retailsurvivors, die de crisisjaren omzetgroei hebben geboekt en winstgevend waren. Bij de 49 van oorsprong Nederlandse partijen op de lijst, is de schuldpositie toegenomen van 3,2 naar 3,7 miljard euro. Aandeelhouders en gelieerde maatschappijen nemen daarvan 40,5 procent voor hun rekening, terwijl dat vijf jaar geleden nog 38,7 procent was.
Hoewel het relatieve aandeel van banken is afgenomen, hebben ook zij de afgelopen vijf jaar meer in de onderzochte winkelketens geïnvesteerd. Waren zij in 2012 nog bereid gemiddeld anderhalf keer de ebitda te financieren, in 2016 was dat 2,3 keer. Vooral in grotere spelers zijn banken vaak bereid te investeren. Het financieren van kleinere partijen wordt volgens Lindenaar & Co als te risicovol beschouwd.
Banken kregen de afgelopen jaren vaak het verwijt niet in retail te willen investeren. Zo zei INretail-voorman Jan Meerman vorig jaar dat ze snel afwijzend staan tegenover plannen van retailers, terwijl Topshelf-eigenaar Inge van Kemenade ook weinig steun van banken zei te hebben ervaren.
Lees op RetailTrends meer over wie de retailoverlevers zijn en waarom zij de crisis hebben doorstaan.
Reacties 0