Starbucks is sinds een jaar of vijf eigenaar van zijn eigen koffieplantage. De Amerikaanse keten beschikt over 240 hectare in Costa Rica om er onderzoek te doen en uiteraard om koffie te verbouwen. Nu is Hacienda Alsacia – zoals de plantage heet – ook open voor publiek.
Starbucks heeft een bezoekerscentrum van ruim vierduizend vierkante meter geopend. Bezoekers kunnen zo met eigen ogen zien hoe duurzame koffie wordt geproduceerd, van de bodem tot in de beker. Zaaien, plukken, malen, drogen: alles komt voorbij. De koffie is te proeven in het café, dat uiteraard niet in het bezoekerscentrum mag ontbreken.
David Daniels is als vice president storedesign verantwoordelijk voor het ontwerp. Daarvoor begon hij met het ‘luisteren naar het land’, zodat de locatie hem zelf vertelde hoe het bezoekerscentrum eruit moest komen te zien. Zo keek hij voor de positie van het gebouw naar het pad van de zon en de richting van de wind.
De mensen die bij de koffieboerderij werken zijn overal vertegenwoordigd in het bezoekerscentrum. Dat wil zeggen: ze zijn afgebeeld in meer dan levensgrote muurschilderingen. Ook zijn ze verwerkt in de kussens, die gemaakt zijn door een lokale coöperatie. Ook komen ze terug in de houten schommelstoelen, die zijn gemaakt door de zoon van een koffieboer en zijn team van Mad Living. “Alles moest voortkomen uit een balans tussen authenticiteit, context en community”, aldus Daniels.
Bij aankomst zien bezoekers een ‘levende muur’, met inheemse planten, die een kaart van Midden-Amerika laten zien, waarop de koffieregio’s van Costa Rica worden uitgelicht. Ook is er een grote wereldbol die de wereldwijde koffieregio’s laat zien. Als bezoekers eenmaal binnen zijn volgen ze een boulevard, die volgens Daniels is geïnspireerd op stadspark High Line in Manhattan, dat op oude treinrails is gebouwd.
Door de open gebouwen en schuifwanden is het voor bezoekers moeilijk te zeggen of ze zich binnen of buiten begeven. Daniels hoopt zo een meer ‘organische’ sfeer te creëren, terwijl je ook bijna overal kunt genieten van het uitzicht op de koffievelden, de spectaculaire zonsondergangen en de waterval. Ook is er door de natuurlijke bries geen airconditioning nodig. De gebouwen zijn zo ontworpen dat ze lijken alsof ze er altijd hebben gestaan, door het gebruik van betonblokken en daken van golfplaten. Al het materiaal is lokaal geproduceerd.
Langs de boulevard liggen onder meer twee amfitheaters, waar events worden gehouden en de community kan samenkomen. Daniels verwacht dat mensen straks met verschillende doelen naar het centrum komen. “Sommige mensen willen de rondleiding volgen en meer te weten komen over koffie, terwijl anderen misschien gewoon willen genieten van een kopje koffie en iets te eten in een prachtige, ontspannen sfeer met een fantastisch uitzicht.”
Deze mensen zullen eerst wel een flink stuk moeten reizen. Hacienda Alsacia bevindt zich in San Luis, onder de rook van de vulkaan Poás. Het ligt op 45 minuten rijden van de Costa Ricaanse hoofdstad San Jose. Tickets voor het bezoekerscentrum kosten 25 dollar en zijn inclusief een tour met gids van negentig minuten, parkeren en, jawel, een bandana.
Reacties 0