Het aantal aangiften van winkeldiefstal daalde tussen 2015 en 2017 met tien procent. Tegelijkertijd is de problematiek van diefstal ‘onverminderd groot’, stelt Detailhandel Nederland op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Uit cijfers van de politie en het Openbaar Ministerie blijkt dat het aantal zaken van winkeldiefstal dat wel bij politie werd gemeld, maar waarvan geen aangifte werd gedaan, in twee jaar tijd steeg van 12.455 naar 12.499. Dat toont volgens de winkeliersclub aan dat alleen het aantal aangiftes afneemt, maar de problematiek zelf niet. Detailhandel Nederland zegt geschrokken te zijn van de cijfers. “Uit eerdere peilingen onder onze achterban weten we dat het animo om aangifte te doen daalt en deze cijfers bevestigen dit beeld.”
Aangifte doen kost veel tijd en de winkelier hoort vaak niets meer terug, verklaart secretaris winkeldiefstal Bert van Steeg van Detailhandel Nederland. “We roepen de politie op om haar ambitie, om het aangifteproces van winkeldiefstal te vereenvoudigen en te verbeteren, op zo kort mogelijke termijn waar te maken.” De detailhandel staat volgens hem ‘in de startblokken om daarbij te helpen’.
Uit de opgevraagde gegevens blijkt verder dat steeds minder vrouwen worden aangehouden voor winkeldiefstal. Waren dat er in 2015 nog 14.645, twee jaar later nog 12.617. Van Steeg spreekt van een trendbreuk. Door deze ontwikkeling is nu 65 procent van de aangehouden winkeldieven man. Uit de cijfers blijkt ook dat aangehouden winkeldieven steeds vaker jonger dan achttien jaar of dertigers zijn.
Henk de Vente 15 jun, 18:19
Machiel R 15 jun, 14:14